Insändare Replik på Göte Lindgrens insändare 3/3 2019.

Göte Lindgren har reagerat kraftigt då jag ifrågasatt hanterandet av den så kallade Tierpsvargen. Han påstår också att jag vet hur det skulle ha skötts. Det är en fantastisk omskrivning av innebörden i min insändare, nämligen att man borde tagit några djupa andetag och funderat på alternativa lösningar. Jag tycker fortfarande det inte är för mycket begärt, trots allt vill ju människan ikläda sig rollen som varande skapelsens krona och då kan man begära mycket mer, än så som skedde i Tierp.

Göte Lindgren gör sedan det som vargmotståndare nästan alltid gör, han hänvisar till tragedier som hänt i öst. Spanien, Indien och Tibet är också populära ställen när det gäller att hitta platser där varg påståtts ha dödat människor, inte sällan barn i 8-årsåldern. Han hänvisar också till Jan Särnesjö, en person som ofta uppträtt på vargfakta.se, en sajt som med stor möda samlat bevis för hur farlig vargen är, men som nu rapporteras ska lägga ner.

Källkritiken på olika sajter är oftast minimal och referenser sprids med svepande rörelser och det konstiga med denna bevisföring är att man nästan aldrig rapporterar om tragedier i Sverige! Det närmaste man kommer är den så kallade Rialahändelsen 2011, då vargar angrep en hund på promenad med sin ägare.

Sanningen är att ingen människa i Sverige blivit dödad av varg i vilt tillstånd på över 150 år. Ändå hörs alltid argumentet att det "bara är en tidsfråga innan någon blir dödad av varg". Det finns betydligt farligare varelser i skogen än varg, varför varnar ingen för dem?