Det är tufft att finansiera en studenttidning.
Studenttidningen i Umeå lades ner efter 60 år, Göteborgs efter 88 år och Stockholms efter 99 år. Uppsalas Ergo har varit nedläggningshotad sedan 2021, och våren 2025 såg ut att bli Ergos sista. 101 år gammal.
– Jag är lite matt, men det känns bra. Det här är en stor lättnad, säger Ergos chefredaktör Lovisa Sjöström Johansson.
Hon har precis nåtts av nyheten att Ergo ska få fortsätta leva.
Med hopp om fortsatt, avgörande, stöd har Ergo under det senaste året tagit fram en omorganisering för att göra det enklare för universitetet att bistå tidningen.
Och arbetet har lönat sig.
"Tidningen Ergo är en viktig del i studenternas möjlighet till studentinflytande" skriver universitetsledningen i det beslut som fattats under tisdagsförmiddagen.
Med motiveringen tilldelas Ergo 900 000 för nästa verksamhetsår.
– Detta är ett årligt beslut som vi fattar om studentinflytande, och eftersom Ergo också arbetar med det, har vi vävt in de i den här modellen. Årligen kommer de alltså få ett nytt stöd, säger Joakim Löfkvist som jobbar på universitetsförvaltningen.
Utan att behöva vara oroliga inför varje årligt beslut?
– Nej, nu är de trygga. Sedan kan summan variera lite beroende på vad de har behov av för den del av tidningen som bedriver just studentinflytande. Vill de utveckla tidningen åt fler håll får de öka sina annonsintäkter.
Totalt får universitetet dela ut nästan 14 miljoner till studentkårer för uppgifter som bland annat stöder studentinflytande. Eftersom Ergo formellt sätt fortfarande tillhör Uppsala studentkår mottar de pengarna, men inför nästa år är planen att Ergo ska ha sitt eget organisationsnummer och ägas av alla kårer. På så vis blir frågan om Ergos framtid också en angelägenhet för alla kårer, konstaterar Joakim Löfkvist som sett ett stort intresse för frågan bland studenterna.
Varför har det tagit så lång tid för er att fatta beslut om deras framtid?
– Beslutet om dessa pengar tas alltid under våren, oftast under andra halvan i april. Vi har haft flera möten med de under våren där vi gått igenom deras underlag och jag förstår ju att de har undrat vad som ska hända, och vi hade kunnat vara bättre på att återkoppla. Men nu är vi här med ett beslut och ser framåt.
På redaktionen har det firats med bubbel (alkoholfritt) och tårta. Chefredaktören Lovisa Sjöström Johansson vill både ta igen lite sömn – och sätta fart på planerna hon har för tidningens framtid. Det handlar både om omorganiseringen – och om redaktionellt arbete.
Vad kommer ni använda anslaget till, som till och med höjts?
– Ergo ska finnas som resurs för samtliga kårer och vi hoppas kunna göra att fler studenter känner att Ergo är deras tidning, oavsett vilken kår man tillhör. Vi kommer också kunna bredda vår granskande verksamhet ännu mer, och som utbildade journalister kunna finnas som stöd för de ideella medlemstidningarna som kårerna har.
Hon fortsätter:
– Anslaget blir en trygghet och ger oss ett momentum att jobba ifrån. Det känns otroligt skönt.