Robinsonvinnaren ska backpacka i Asien för åtminstone en del av sina prispengar (på en halv miljon). Men något återbesök till Filippinernas nordstrand – där Aron spenderade förra sommaren – blir det nog inte.
– Jag vet inte, troligen inte. Robinson har varit sjukt kul, och det vore som att spräcka en bubbla, säger han mellan studentbestyr.
I en festlokal i Uppsala pågår förberedelserna för fullt. Det är inte bara finalvecka i Robinson, utan också Aron Sjölunds student. På väggarna finns både den klassiska studentskylten med bebisbild och "Na2022" – och bilder på en brunbränd 18-åring som skriker av glädje i Filippinerna.
Det var under en historielektion på Lundellska som gymnasieeleven Aron Sjölund, då 18 år, fick beskedet. Han hade blivit antagen till årets säsong av det äventyrliga reality-programmet Robinson, något han drömt om sedan barnsben.
– Målet är att bli Sveriges yngsta Robinson-vinnare, sa han i en tidigare intervju med UNT.
Och det blev han. Aron Sjölund klev i land på stranden tillsammans med 20 deltagare förra sommaren, med täckmanteln inför vännerna att han skulle på fågelskådning i USA.
Realityprogrammet inleddes med laguppdelning och Aron valde "lag hjärnor". I årets säsong fick de som ansåg sin fysiska styrka som främsta egenskap möta de som ansåg sin hjärna som främsta egenskap.
– Att jag råkade jobba på ett escaperoom och gjort mycket pussel var faktiskt bara en tillfällighet, men jag hade förberett mig väldigt mycket på tävlingarna från och med att jag fick beskedet.
Aron började styrketräna och simträna två gånger om dagen, äta kosttillskott och öva på att göra upp eld.
– Vissa hade nog aldrig gjort upp en eld tidigare, så för mig hjälpte allt sådant jättemycket, säger han.
Dessutom fortsatte han plöja tidigare Robinson-säsonger, särskilt utländska sådana vilka han intresserat sig för sedan han var liten.
– De är väldigt mycket mer extrema när det gäller allt jämfört med svenska Robinson. Levnadsförhållanden, tävlingar och själva spelet. De spelar väldigt hårt.
Det var där du fick inspirationen till din egen taktik?
– Ja! Och de säsongerna var också min bild av Robinson, att det var så det skulle gå till. När jag var i Filippinerna så tänkte jag ibland att "ah okej, det är ingen som ens försöker här".
Arons hårda spel och något kaxiga attityd i synkarna är något som rört upp känslor hos såväl deltagare, tittare och kritiker. UNT:s krönikör Per Johansson undrade om inte Aron Sjölund "är den mest lömska deltagaren i tv-programmets 28-åriga historia." i krönikan "Uppsalakillen Aron må vara opålitlig – men har vunnit mitt hjärta".
Genom dubbelspel, läggmatcher och fintar med immuniteten lyckades Aron Sjölund bland annat få pakter att upplösas genom att tvinga deltagarna till att rösta ut varandra.
"Det känns som att jag har skapat fler fiender än vänner" konstaterade han härom veckan i TV4:s Nyhetsmorgon.
Var det inte påfrestande att spela så?
– Jo där och då, absolut. Men jag såg det som ett spel så för mig gjorde det inte så mycket. Jag tänkte att det är glömt inom en månad. Nu upplever jag dock att vissa är mer långsinta än vad jag först trodde.
– Sedan var det nog att jag var mycket yngre än alla andra som också distanserade mig lite rent privat, fortsätter han.
Han beskriver att han halkade efter socialt.
– Alla hittade gemensamma punkter i vuxensaker, som vad de jobbar med. När de frågade mig så kunde ju jag bara svara att jag gick i gymnasiet. Det blev ju lite konstigt och gjorde nog att jag mer fick en "spel-relation" med de andra deltagarna till en början än en "kompis-relation".
Flera deltagare kom han aldrig nära, men under säsongen spirar särskilt två vänskaper: Aron fann sina lagmedlemmar Kais Ghedamsi och Pontus Croneld.
På nordstranden får man se Aron vända sig till Kais med sina sluga idéer på hur de ska komma åt motståndarlaget på sydstranden, och om eftermiddagarna pysslar Aron tillsammans med Pontus.
Hade du kunnat spela på samma sätt mot de, trots er vänskap?
– Ja det tror jag, även om det hade varit jobbigt såklart. När man lär känna någon hemma och det har gått en månad, då känner man ju knappt varandra. I Robinson lever man så intensivt med varandra så Kais och Pontus blev verkligen som mina familjemedlemmar.
Speltaktik funkade dock. I söndagens finalavsnitt kunde Aron, efter en omständlig hinderbana fylld av moment såsom pussel och pilbåge, tända den eld som markerar Robinsonvinsten.
På så vis slog han ut Pontus, som tillsammans med Kais och deltagaren Sophie Sörkvist idag är på väg till Arons studentmottagning.
Vad var svårast, att ta studenten eller att vinna Robinson?
– Robinson! Det var sjukt svårt och vinsten är också mycket coolare tycker jag. Men studenten var förstås också superrolig.
Så fortsätter superlativen. Aron påstår själv att det stora engagemanget han hade i programmets är krystat. När kamerorna var på försökte han framkalla den sista energin han hade efter att ha ätit kokosnötter och ris i flera veckor, men tillbaka till vardagen märks det att Aron Sjölund är just en positiv typ.
– Robinson är det bästa jag gjort. Allt med det. Det har varit så himla roligt, fortsätter han.
Trots det kommer han nu att sluta titta på programmet. Han förklarar att han känner sig klar med Robinson och tycker att det ska bli skönt att allt snart är över. Efter resan till Asien i sommar ska han utbilda sig till reseledare.
– Förhoppningsvis kan jag få ett jobb som det sedan, så att jag kan fortsätta resa.