”Uppsala stadsteater har medvind just nu” skrev UNT strax efter nyår med anledning av 2024 års besöksrekord. Knappt en månad senare utbröt den kris som kommit att prägla teatern under våren. Under arbetet med bokslutet upptäcktes ett ackumulerat underskott på 37 miljoner kronor som missats på grund av att stora kostnader periodiserats felaktigt.
Självklart är detta dåligt för Uppsala stadsteater – och i ett bredare perspektiv även för kulturvärlden. Bilden av att kulturinstitutioner inte kan hålla sig till en budget är det sista som behövs när offentlig finansiering av kultur ifrågasätts av allt fler.
Nu börjar vi se konsekvenserna av det katastrofala bokföringsfelet. Under 2025 och 2026 ska Uppsala stadsteater spara 24 miljoner kronor genom färre (och billigare?) produktioner, höjda biljettpriser och uppsägning av personal. ”Vill ägaren göra ytterligare neddragningar bedömer jag att Uppsala stadsteater inte längre kommer att vara igenkännbar för vår publik. I så fall väntar en nedmontering av teatern”, sade teaterchef Rikard Lekander till UNT angående åtgärdsplanen.
Uppsala stadsteater har de senaste åren, under Linus Tunströms och senare Petra Brylanders ledning, vuxit både i anseende och publikstorlek och har haft många uppmärksammade uppsättningar. Enligt teaterns egna uppgifter har knappt en tredjedel av besökarna en annan postadress än Uppsala och repertoaren lockar inte bara publik från regionen utan även från Stockholm, Västerås och Gävle. En teater att räkna med alltså, även om den varit ekonomiskt dopad under en tid.
Nu väntar besparingar och nedskärningar, något som oundvikligen hotar det som byggts upp under de senaste åren. Tappad kreativitet, konflikter och personalflykt är också några vanliga symtom i en organisation i tider av nedskärning. Om inte Uppsala stadsteater ska halka ner till en mindre aktör på den nationella scenen behöver ägarna därför lyfta blicken och se till teaterns framtid – och dess betydelse för Uppsala. Teatern är en plats där vi fortfarande möts och upplever tillsammans, där vi får inblick i nya världar och tänker nya tankar. Något som känns viktigare än någonsin.
Oavsett vems felet är, eller hur 37 miljoner kunde missas av flera interna kontrollinstanser och en auktoriserad revisor, måste vi även titta framåt. Det handlar om Uppsalas framtid som kulturstad.