– För 100 år sedan tänkte Myrdal att det här samhället är skit, vi behöver inte ha det så här, alla problem vi ser omkring oss kan vi lösa. Bara det finns en modig, eller kanske övermodig, vision som är inspirerande och problematisk med tanke på att folk i allmänhet vill sköta sig själva, säger Dag Thelander.
Han och Östfronten har tidigare satt upp föreställningar om den amerikanske nationalekonomen Milton Friedman och den franske filosofen Michel Foucault. När det blev dags för en tredje musikal gick huvudrollen till Alva Myrdal, en av 1900-talets svenska folkhemsbyggare. Anledningen, enligt Thelander, är att både Friedman och Foucault på sätt och vis var motståndare till just folkhemstanken.
För musiken i uppsättningen ansvarar Thelanders parhäst, kompositören Per Wickström.
Östfronten har fått 30 000 kronor från Region Uppsala för musikalen som totalt beräknas kosta cirka 500 000 kronor. "Hela Sveriges mor" har premiär i Stockholm i maj, då i samarbete Soppteatern. Senare kommer den till Uppsala, förmodligen till Stadsteaterns scen men än är inget kontrakt skrivet.
– Mycket som man läser om Alva Myrdal i dag handlar om hennes moderskap. Det är ganska berörande, hon försökte ta hand om sina barn, ordna för dem och hela Sveriges barn. Men det är svårt att ordna för andra människor, för folk vill i allmänhet ta hand om sig själva, säger Thelander.
Med musikalen vill Östfronten lyfta fram 1900-talets ideologier och de samhällsfrågor de väckte.
– Hennes liv var lite tragiskt på så vis att hon på slutet, på 1980-talet, blev starkt kritiserad av sin son Jan Myrdal och samtalet i samhället svängde ganska brant, inte minst från rörelserna kring Friedman och Foucault, säger Thelander och syftar på nyliberalismens allt starkare ställning.
Även ett minnesmärke över Alva Myrdal planeras. Det ska stå i en del av Odinslund, i hörnet av Övre Slottsgatan och Drottninggatan, enligt Gunilla Stillström, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun.
Vilken konstnär som får det uppdraget väntas bli klart i nästa vecka. Därefter får konstnären tre månader på sig att framställa en skiss som presenteras för en sakkunnig grupp. Om skissförslaget innebär en kostnad över en miljon kronor går beslutet om verket vidare till kulturnämnden.
Minnesmärket planeras stå klart under 2026.