Självbiografi
Joan Didion
Anteckningar till John
Övers. Erik MacQueen
Natur & Kultur
Joan Didion avled år 2021. Hennes "Anteckningar till John", ursprungligen ett manuskript om 150 onumrerade sidor som upptäcktes bland hennes kvarlåtenskap, utkommer nu i svensk översättning av Uppsalabon Erik MacQueen.
Det är oklart om Joan Didion någonsin tänkte publicera det, men med tanke på såväl konceptet som den tämligen konsekventa formen är det inte helt otroligt. Inte minst eftersom "Anteckningar till John" på något märkligt sätt bildar en triad tillsammans med hennes sorgebok efter maken John Dunne, "Ett år av magiskt tänkande", samt den efter dotter Quintanas död skrivna "Blå skymning". I ett direkt tilltal till John berättar Didion i boken om de sex besök som hon gjorde hos den legendariske New York-psykiatern Roger MacKinnon åren 1999–2002. Samtalsterapin var ett led i den behandling som Quintana genomgick för sin depression och sitt alkoholberoende.
Om manuskriptet var tänkt att någon gång ges ut, måste självutlämnandet och det självbiografiska ses som litterärt iscensatt. Här finns alla de för Joan Didion karaktäristiska temana: rädslan för att åldras och för att förlora dem man älskar, uppgörelsen med den egna uppväxten, svårigheten att släppa taget om ett vuxet barn och frustrationen över det egna skrivaryrkets (o)frihet. I bakgrunden – en reflektion över det amerikanska samhället.
Joan Didions stil är sval, redogörande och exakt, fokuserad på situationer och repliker. För en hängiven Didion-läsare är boken en stor litterär händelse. Jag njuter av berättarens röst, samtidigt som jag skakas av hennes djupa livsinsikt.