Teaterchefen Rikard Lekander presenterade nyligen åtgärder som ska anpassa verksamheten till de verkliga ekonomiska ramarna. Åtgärdsplanen är en följd av det cirka 37 miljoner kronor stora underskott som byggts upp utan att någon slagit larm. Det ekonomiska hålet upptäcktes först i början på 2025.
Att Stadsteatern levt över sina tillgångar i ett par års tid leder nu till att totalt 24 miljoner ska hämtas in på två år. Det betyder färre produktioner, höjda biljettpriser och uppsägningar.
Enligt Rikard Lekander är det omöjligt att göra mer än så under 2025 och 2026. I så fall skulle teatern monteras ned och bli oigenkännlig för publiken.
Stefan Hanna, styrelseordförande i ägarbolaget Uppsala Stadshus (USAB), håller med om den analysen.
– Utifrån de lägesbeskrivningar vi fått är detta vad som går att göra. Det är inte möjligt att gå fram ännu hårdare eftersom teatern är bunden av redan ingångna avtal för många produktioner framöver, säger han.
Förtroendet inom den politiskt tillsatta styrelsens för Rikard Lekander och hans åtgärdsplan är, enligt Stefan Hanna, stort.
– Det var inte för att lösa den här situationen som Lekander rekryterades i fjol, men han har visat att han menar allvar med att komma till rätta med problemen. Nu gäller det att åtgärdsplanen verkligen genomförs, och det kommer USAB att noga övervaka, säger han.
I samband med att planen offentliggjordes sade Rikard Lekander också att Stadsteatern varit underfinansierad i flera år. Några uppräkningar för inflation, löneökningar, höjda hyres- och uppvärmningskostnader eller liknande har inte skett, enligt honom.
På den punkten hänvisar Stefan Hanna till den pågående mål- och budgetprocessen.
– Jag vet att Lekander vill att partierna utökar teaterns ekonomiska grundram. Min prognos är att han kommer få gehör för uppräkning av hyreshöjningar.
Enligt Hanna finns ett brett politiskt stöd för att Uppsala stadsteater även fortsättningsvis ska få förutsättningar för att producera högkvalitativ scenkonst som attraherar både Uppsalabor och besökare.
– Stadsteatern är viktig för staden. Samtidigt är det självklart att teatern ska hålla sig inom givna ekonomiska ramar. Det misslyckades den tidigare ledningen med totalt, vilket är helt oacceptabelt. För USAB innebär stadsteaterns underskott ökad upplåning och högre räntekostnader på grund av kapitaltäckningsgarantin, säger han.