Våga vara otrogen. Jag har uppmanat till det förr här på ledarplats, och gör det nu igen.
Det är förståeligt att det känns hemtamt med den lokala butiken. Man vet var mjölken och äggen står, bananerna och tomaterna. Och man känner igen personalen. Men det räcker inte, i alla fall inte om man på allvar är upprörd över att maten är för dyr.
Vecka 12 uppmanas vi genom ett upprop som sprids på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna, det vill säga Ica, Coop, Axfood (med Hemköp och Willys), City Gross och Lidl. I stället ska vi under veckan äta av det vi har i kylen och frysen.
Uppropet är en reaktion på livsmedelspriserna, som fortsätter att stiga och upplevs som höga. Initiativtagarna är något på spåren, men hamnar ändå fel i förslaget av åtgärd. Till att börja med är en vecka alldeles för kort. Om man på allvar vill påverka de stora livsmedelsjättarna måste man orka hålla i längre än en vecka.
För det andra är uppmaningen att handla i förväg och sedan leva av det man har hemma i en vecka lite bakvänt. För de handlare man vill komma åt spelar det ju ingen roll om inköpen sker nu i veckan eller om de skedde i helgen. Det är totalen som räknas.
Och för det tredje, inriktningen på alla större kedjor är missriktad. Det är nämligen Ica, Coop och Axfood som fortfarande helt dominerar svensk livsmedelsmarknad. Sannolikt eftersom vi kunder är så trogna och fortsätter att handla i vår lokala butik, trots att priserna stiger och det går att få samma varor billigare någon annanstans. Tillsammans står de tre jättarna för närmare 90 procent av dagligvaruhandeln. City Gross har i sin tur köpts av Axfood.
Lidl är visserligen en stor europeisk kedja, men fortfarande en uppstickare i Sverige – både sett till priser och marknadsandel.
Vad uppropet däremot har rätt i är att vi bör utnyttja vår konsumentmakt för att påverka livsmedelspriserna. Men då handlar det om en permanent förändring, inte bara en veckas tillfälligt köpstopp. De handlare som UNT intervjuat är inte oroade över bojkotten, just för att den är kort (UNT 16/3).
De tre livsmedelsjättarnas dominans är en viktig orsak till att livsmedelspriserna ser ut som de gör (även om det är svårt att göra någonting åt stigande världsmarknadspriser). Enligt Konkurrensverket och en rapport från tankesmedjan Timbro skulle svenska livsmedelspriser kunna vara omkring fem procent lägre om konkurrensen var bättre.
Så bojkotta inte, men välj aktivt bort de som är dyrast – och gör det permanent, inte bara under en vecka. När priserna började stiga för några år sedan fattade jag själv beslutet att vara otrogen. Det borde du också göra, du kommer inte att ångra dig.