Enligt en undersökning som SVT presenterade på torsdagen har statsminister Stefan Löfven gått om Annie Lööf och är nu den partiledare som åtnjuter högst förtroende, detta alltså trots IT-härvan på Transportstyrelsen.
Men i den senaste veckans två partiledardebatter har statsministern lagt sig till med en ovana som knappast är särskilt vinnande för den som vill behålla ett högt förtroende. Upprepade gånger har han skarvat och trixat med fakta på ett sätt som inte befordrar den intellektuella nivån på debatten. Risken är att osanningarna inte bara undergräver förtroendet för Löfven själv utan också spär på det allmänna politikerföraktet. Här är tre löfvenska påståenden som inte håller för granskning:
”Alliansen vill sänka skatten med 100 miljarder kronor.” Argumentet är slagkraftigt och passar utmärkt för Löfvens ambition att utmåla alliansen som oansvarig och skapa en höger-vänster-konflikt i svensk politik (typiskt borgare att tro att man kan skattesänka sig till en bättre värld!). Men för att komma fram till denna summa måste statsministern trixa med siffrorna ordentligt. Hundra miljarder kronor i sänkt skatt är nämligen summan av alla de fyra borgerliga partiernas enskilda budgetförslag. Om alliansen bildar regering efter valet kan vi dock vara säkra på att partierna lägger en gemensam budget.
Fler rafflande siffermyter:”20 procent av löntagarna kan få sänkt lön med alliansens förslag om inträdesjobb.” Det här var statsministerns huvudmantra under Agendas partiledardebatt i söndags. När journalister sedan frågade vad han baserade påståendet på hänvisade Löfven till amerikansk forskning. Men den forskningen handlar om förändrade minimilöner för befintliga jobb. Alliansens förslag handlar om att skapa nya jobb med lägre lön för att personer ur grupper med hög arbetslöshet ska få enklare att etablera sig på arbetsmarknaden. Att alliansens inträdesjobb skulle innebära spridningseffekter till löner på andra jobb är högst osäkert.
Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen drog så statsministern en vals om migrationspolitiken: ”Vi har lagt om flyktingpolitiken som blev ohållbar under de borgerliga åren.” Men faktum är att Göran Perssons utlänningslag från 2005 gällde så gott som oförändrad under alla de borgerliga regeringsåren. Och Socialdemokraterna protesterade inte under sina år i opposition. Så sent som den tidiga hösten 2015 försvarade Löfven den svenska migrationspolitiken och deklarerade att ”mitt Europa bygger inte murar”. Om nu flyktingpolitiken blev ohållbar redan under Reinfeldtregeringen framstår Löfvens agerande sitt första år vid makten som minst sagt ologiskt.
Politik är en förtroendebransch. För fortsatt förtroende bör Stefan Löfven sluta med sina valser.
Läs också: