I november 2014 drabbades Östervålas vårdcentral av en vattenskada och sedan dess har verksamheten bedrivits i tillfälliga paviljonger bredvid de vattenskadade lokalerna. Något som både Östervålabor och medarbetarna på vårdcentralen nu har tröttnat på.

– Vi känner oss frustrerade eftersom det inte händer något. Det borde inte vara svårt att ge oss ett svar på vad som kommer hända med vårdcentralen, säger Barbro Öman, som är med och driver frågan.

Hon berättar att de under de drygt fyra år som gått bjudit in flera politiker ur fastighets- och servicenämnden till sina möten för att samtala om frågan – utan något gehör.

– Vi vill att politikerna tar tag i det här. Vi vill se en förändring, säger hon.

Ivonne Arvidsson, verksamhetschef på vårdcentralen i Östervåla, instämmer.

– Den nuvarande situationen är inte alls optimal. Isoleringen i de tillfälliga paviljongerna är inte bra, det gör att det blir kallt på vintern. Luftkonditioneringen är inte optimal och det gör att det blir varmt på sommaren. Vi har gjort vissa nödlösningar men det fungerar inte som det borde göra, berättar hon och fortsätter:

– Vi vill få ett besked om hur det kommer att bli, men det tar tid, säger hon.

Pengar till en ny vårdcentral i Östervåla har funnits avsatt i investeringsplanen sedan 2018 som arbetats fram av regionens fastighets- och servicenämnd. Enligt Björn-Ove Björk, nytillträdd ordförande i nämnden, är den fördjupade förstudien som tidningen tidigare har berättat om i full gång.

– Den ska vara klar i mars eller april. När den är klar förväntas vi kunna fatta ett beslut om vi ska renovera de redan befintliga lokalerna från 70-talet eller bygga en helt ny vårdcentral och sedan tar vi fram en programhandling.I höst bör vi kunna genomföra utifrån det som vi bestämt, säger han.

Kan du garantera att det blir så?

– Om det inte dyker upp något oväntat så kan jag garantera det.

När kommer vårdcentralen vara klar?

– Om allt går som det ska kommer det finnas en lokal att bedriva verksamheten i sent 2020 alternativt 2021.

LÄS MER: Fortfarande oklart om Östervålas vårdcentral

LÄS MER: Återuppbyggnad av vårdcentral närmar sig