Stabilt läge trots brist på sjukvårdsmaterial

Vårcentralerna i Gimo och Östhammar ser inte ut att drabbas av den rådande materialbristen inom sjukvården.

Än så länge drabbas inte Östhammars vårdcentral av de försenade leveranserna.

Än så länge drabbas inte Östhammars vårdcentral av de försenade leveranserna.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-10-11 17:30

Detta förutsatt att material kommer fram senast under nästa vecka. Mest kritiskt är det för Gimo vårdcentral som har flera patienter i behov av omläggning.

– Får vi inte varor nu på onsdag så kommer vi att få svårt att lägga om våra patienter, säger Ann-Marlene Lundin, verksamhetschef för vårdcentralerna i Gimo, Österbybruk och Alunda.

I händelse av att materialet inte skulle komma fram i tid försöker man, i den mån det går, att hjälpas åt bland vårdcentralerna i närområdet.

– Vi brukar ju låna utav varandra, vårdcentralerna emellan. Tierps vårdcentral har precis frågat om vi kan låna ut provrör till dem, säger Ann-Marlene Lundin.

Östhammars vårdcentral drabbas för närvarande inte av de försenade leveranserna. Skulle det krävas så bedömer verksamhetschefen att man klarar sig i två till tre veckor utan leveranser innan det börjar krisa.

– Vår typ av verksamhet är på primärvårdsnivå och vi har inte så stor materialåtgång. Vi får en leverans i veckan och den klarar vi oss på ett tag, säger verksamhetschef Ann-Katrine Wahlgren. 

I dagsläget finns det ingen oro bland verksamhetscheferna utan man utgår från att problemen kommer att lösas.

Värst drabbat är Akademiska sjukhuset som fått lov att ställa in flertalet planerade operationer på grund av bristen på sjukvårdsmaterial. Hela Region Uppsala befinner sig i stabsläge och situationen bedöms fortfarande som osäker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!