Detta har hänt: Materialkrisen dag för dag

Sedan början av oktober har sjukvården haft brist på förbrukningsartiklar. Här är vad som hänt – dag för dag.

Uppsala län2019-10-11 07:53

1 oktober: Företaget Apotekstjänst tar över som leverantör av sjukvårdsartiklar – däribland provrör, skyddshandskar och toalettpapper –  till Region Uppsala. Brister i materialförsörjningen uppstår nästan direkt. Förutom Uppsala drabbas även regionerna Örebro, Västmanland, Dalarna och Södermanland av förseningar av förbrukningsmaterial. Anledningen är att de fem regionerna har upphandlat materialleveranserna genom inköpssamarbetet Varuförsörjningen. Samarbetet styrs politiskt av varuförsörjningsnämnden. Uppsalaborna representeras av Sara Havneraas (KD) och Börje Wennberg (S).

3 oktober: På eftermiddagen går Akademiska sjukhuset upp stabsläge på grund av materielbristen. Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. Sjukhuset är kvar i stabsläge i ungefär ett dygn.

9 oktober: Klockan 11 meddelas att hela Region Uppsala går upp i stabsläge.

10 oktober: Region Uppsala meddelar i ett pressmeddelande att all planerad slutenvård och alla planerade operationer ställs in vid Akademiska sjukhuset från och med morgonen fredag den 11 oktober och ett dygn framåt. Den akuta vården och vården av inneliggande patienter prioriteras. Anledningen till operationsstoppet uppges vara brist på förbrukningsmaterial. Den nya materialleverantören Apotekstjänst avböjer att kommentera situationen. 

Socialstyrelsen går upp i stabsläge. 

Geriatriken, där äldre vårdas, är en av de avdelningar på Akademiska sjukhuset som drabbas hårdast av materialbristen.

Från politisk håll avvaktar man med ansvarsutkrävande men säger att det som hänt ska granskas.

11 oktober: Region Uppsala meddelar att operationsstoppet förlängs till att gälla fram till morgonen på tisdagen den 15 oktober. 30 operationer påverkas av beslutet. Anledningen är fortsatt brist på förbrukningsmaterial. Akuta leveranser från Apotekstjänst och den tidigare leverantören räcker inte för att fylla på lagren.

Region Uppsala håller en presskonferens där inget svar på orsaken till materialkrisen ges. Ordförande för Sjukhusläkarna, riktade skarp kritik mot de politiska beslut som ligger bakom systemet med upphandlingar. 

UNT kan berätta att en stor del av de saknade förbrukningsvarorna finns i Apotekstjänsts lager i Boländerna i Uppsala – bara några kilometer från Akademiska sjukhuset.

12 oktober: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) går ut och kritiserar regionerna, vilka de anser har brutit mot lagen i samband med leverantörsbytet.

Varuförsörjningsnämnden meddelar att leveranserna – enligt uppgifter från Apotekstjänst – ska fungera från och med måndag den 14 oktober.

14 oktober: Akademiska sjukhuset meddelar att problemen med materialleveranserna har fortsatt och att operationer ställs in även på tisdagen och onsdagen. 

I ett pressmeddelande kommenterar Apotekstjänst förseningarna. Företaget har tidigare avböjt alla UNT:s förfrågningar om att kommentera situationen, men har vid vissa tillfällen uttalat sig i andra medier.

UNT kan rapportera att Apotekstjänst tidigare varit i strid med Region Uppsala. Uteblivna medicinleveranser ledde 2013 till att företaget stämdes av Region Uppsala – som då hette Uppsala landsting – samt ytterligare sex landsting. Ärendet slutade med förlikning i tingsrätten.

15 oktober: 36 pallar sjukvårdsmaterial anländer till Uppsala. Men det räcker inte. Apotekstjänst ger sin version på varför leveranserna har uteblivit. 

16 oktober: Akademiska sjukhuset meddelar att de ställer in alla planerade operationer under resten av veckan. Hittills har 92 personer fått sina operationer uppskjutna på grund av materialbristen, varav 30 är barn. Enligt Region Uppsalas upphandlings- och inköpschef Petter Karlssons saknas det fortfarande en prognos för när materialkrisen kan vara löst.

Region Uppsala uppger att ett beredskapslager för förbrukningsmaterial ska byggas. Politiker påpekar allvarliga brister i den riskanalys som gjordes före bytet av materialleverantör.

UNT rapporterar om att Akademiska sjukhusets ekonomiska underskott sätter nytt rekord. Totalt beräknas sjukhuset gå back 477 miljoner under 2019.

17 oktober: Primärvården i Uppsala har hittills inte påverkats nämnvärt av materialkrisen i regionen. Under torsdagen säger chefsläkare till UNT att de snart behöver börja ransonera material. 

På när- och ortopedakut råder ingen brist på förbrukningsmaterial. Där har man kvar den tidigare leverantören Mediq som regionen bytte bort. 

Det uppdagas att Apotekstjänst försökt skylla på konkurrenten genom en felaktig medieuppgift. Orsaken till krisen är fortfarande oklar. 

18 oktober: Region Uppsala meddelar vid en presskonferens att det kan ta tre månader innan materialkrisen vid Akademiska är någorlunda löst. Det innebär att planerade operationer kan komma att ställas in under lång tid framöver.

Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, ser ingen stabilitet i materialflödet, utan räknar med brist på material de närmaste månaderna. Det hotar att förlänga sjukhusets väntetider.

19 oktober: Uppsala kommun rycker ut med nödhjälp i krisen efter en förfrågan till länets kommuner från Region Uppsala. Kommunen erbjuder skyddsförkläden, tvättlappar, rengöringsmedel, handskar och annan utrustning som finns i deras egna förråd.

20 oktober: Hittills har minst 97 operationer ställts in. Åtta av dem rör cancerpatienter.

21 oktober: Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo lämnar sin tjänst. Enligt företaget är det självmant.

Från och med tisdag kommer Akademiska sjukhuset att börja operera igen. Men läget kan ändras snabbt och det är för tidigt att blåsa faran över.

Varuförsörjningsnämnden träffade representanter för Apotekstjänst på måndagen. Då beslutades att man ska ta hjälp av fler leverantörer för att avhjälpa krisen.

22 oktober: När varuförsörjningsnämnden hade möte med vd:n Tomas Hilmo den 21 oktober hade han redan avgått. Men det kände nämnden inte till, enligt SVT.

Akademiska sjukhuset har börjat operera igen, men problemen med materialleveranser fortsätter. Leveranserna är för små och ibland saknas följesedlar, berättar Björn Kardell, avdelningschef för transport och logistik på Region Uppsala.

Kondombrist har uppstått vid Smittskyddsenhetens lager i Uppsala. Risken är nu att fler unga har oskyddat sex, rapporterar P4 Uppland.

UNT besöker företaget Apotekstjänst huvudlager i Fyrislund, men får av den inhyrda kommunikationskonsulten Eric Aronson beskedet att personalen inte får prata med media.

Förutom lidande har materialkrisen kostat mycket pengar. Region Uppsalas jurister undersöker nu vilka skadeståndskrav som kan ställas mot Apotekstjänst, rapporterar TT.

Läkarförbundet anmäler att Region Uppsala brutit mot lagen i upphandlingen av ny leverantör. Fackförbundet Kommunal befarar försämrad arbetsmiljö om personalen på Akademiska sjukhuset måste jobba övertid, uppger Radio Uppland.

23 oktober: Under onsdagen hävdes till sist stabsläget på Akademiska sjukhuset som pågått sedan 9 oktober. Regionens stabsläge avslutades under fredagen 18 oktober.

I samband med att stabsläget hävdes, gick sjukhuset ut med att en särskild grupp bildas för att lösa materialkrisen långsiktigt. Den nya gruppen är en utveckling av stabsgruppen och kommer ta reda på avdelningarna har brist på, göra kompletterande beställningar och bygga upp ett buffertlager. Chefsläkare Mikael Köhler gjorde uppskattningen att krisen fortsätter över jul och nyår.

Ledningen för de fem regioner som drabbats av materialkrisen har beslutat att inte betala alla fakturor till Apotekstjänst.

Leveranshaveriet har även skapat stora problem hos producenter av sjukvårdsmaterial, som drabbats av logistikproblem och varubrist. Till UNT säger ett företag som säljer desinfektionsmaterial att en del produkter börjar ta slut.

24 oktober: Det blir klart att Örjan Frid tar över vd-rollen på Apotekstjänst efter Tomas Hilmo. Till UNT säger nya vd:n att företaget inte var redo för uppdraget.

Under torsdagen riktades också kritik då sjukvårdens förmåga att hantera kriser bedöms vara dåliga enligt tidigare polischefen och chef för kriminalvården Lars Nylén.

25 oktober: Även före materialkrisen har kritik riktats mot Apotekstjänst. Tusentals doser narkotikaklassade läkemedel ska logistikföretaget tappat bort, enligt Ekot.

Under fredagen uppdagades det att fler operationer ställts in på Akademiska sjukhuset än vad som tidigare var känt. Preliminära uppgifterna var på omkring 150 operationer, men färska siffror visar att det i själva verket var 244 stycken.

26 oktober: Apoteas vd Pär Svärdson riktar kritik mot upphandlingsförfarandet som han menar ligger bakom krisen. Han är noga med att Apotea inte erbjuder samma typ av tjänster som Apotekstjänst och att Apotea inte deltog i upphandlingem. Till UNT säger han dock att Apotea "inte tagit på oss det här om vi inte var säkra på att klara av det".

27 oktober: Efter över tre veckor av materialbrist är bilden fortfarande inte ljus på Akademiska sjukhuset. ”Leveranserna är ännu undermåliga. Jag känner oro för framtiden”, säger Liza Nordström Partanen, en av sektionscheferna inom anestesi, operation och intensivvård på sjukhuset. Det var hon som den 3 oktober drog i nödbromsen och varnade ledningen om problemen med materialleveranserna.

5 november. I en intervju med UNT menar Apotekstjänsts vd Örjan Frid att båda parterna i upphandlingen har ansvar för den uppkomna situationen. ”Vi har inte lovat att det ska fungera klanderfritt från dag ett”, säger han bland annat.

Beredskap inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen:

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av viktiga funktioner. Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!