Bio kan vara igång vid årsskiftet

Kommunen jagar efter en aktör som kan driva biografen i centrala Östhammar. Biografverksamheten gick nyligen ut på upphandling.

Kommunen letar ny aktör som kan driva Östhammars biograf.

Kommunen letar ny aktör som kan driva Östhammars biograf.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-11-02 12:03

Turerna kring biografen har varit många. Den har bland annat renoverats två gånger på kort tid och kantats av oklarheter kring olika aktörers avtal. Björn biografer drev tidigare verksamheten men kommunen och Björn biografer lyckades aldrig sluta ett avtal. Kommunen fattade beslut om att göra en offentlig upphandling. Under upphandlingstiden erbjöds Björn Biografer att fortsatt driva biografverksamhet avtalslöst, men avböjde. Sedan renoveringen i juni har det varit stiltje bortsett från enstaka visningar av lokala arrangörer.

Varför är bioverksamheten fortfarande inte igång?

– Det tar helt enkelt lång tid att förbereda en upphandling, säger Linus Westin, kulturhusansvarig på Östhammars kommun.

Den 19 november går anbudstiden ut så då ska kommunen titta på vilka anbud som har kommit in. Tanken är att den som ska bedriva biografverksamheten kommer att ge en viss procent av biljettintäkterna som hyra till kommunen. Intressenter budar alltså på bland annat hur många procent av biljettintäkterna som de är beredda att ge.

– Vi ser det som en bättre lösning än en fast månadshyra. Man kan säga att man betalar i mån av den möjlighet man har. Men vederbörande kan inte ta lokalen och sen inte visa film, det har vi försäkrat oss om, säger Linus Westin. 

När kan Östhammarsborna tänkas få gå på bio igen?

– Vår förhoppning är att vara igång vid nyårsskiftet, om detta går i lås. Maskinerna står där och om vi får ett anbud som är hållbart och seriöst så kan vi vara igång ganska snabbt, säger Linus Westin.

Ingången till bion.
Ingången till bion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!