– Med all sannolikhet ja, i sin nuvarande form, sade kommunalrådet Olov Holst (M) under kommunfullmäktige i november 2019.
Förklaringen: rådet "har inte har fungerat tillfredställande". Det baserat på en översyn som genomfördes av kommunens äldre- och omsorgsförvaltning.
Översynen nämner bland annat dessa punkter:
Rådet har varken gett synpunkter på kommunens viktiga dokument, eller lämnat yttrande om budgeten.
Flera ledamöter och ersättare är politiker, och de resterande utses av fyra stora pensionärsföreningar. Man undrar då om organisationerna premieras i beslutsprocessen framför mer utsatta och resurssvaga pensionärer.
Under 2018 uppgick rådets kostnader till nästan 120 000 kronor, där arvodet för ordföranden utgör omkring 68 000 kronor. Förslaget är att istället använda pengarna till andra kommunala ändamål.
Enligt Olov Holst kan rådet ersättas av någon typ av invånardialog.
Bruno Landstedt (S), före detta vice ordförande i pensionärsrådet, tycker att rapporten om rådet har varit ensidig och att de inte har fått möjligheten att bemöta kritiken.
– Hur kan vi ge synpunkter om kommunens viktiga dokument när vi aldrig har fått dem från nämnden? De har inte kontaktat oss. Rådet är ett rådgivande organ, och det är nämndens skyldighet att inhämta kunskaper från rådet i ärenden som berör äldre, säger Bruno Landstedt.
Han är besviken. Rådet har inte fått chansen att påverka om planer och beslut som nyligen förargat många, som till exempel nedskärningarna inom äldre- och omsorgsnämnden och hemtjänstens privatisering, menar han.
– Till och med äldreriksdagen, som är en invånardialog för seniorer, togs bort under denna mandatperiod.
I Sigtuna kommun bor omkring 6 000 pensionärer, varav 2 000 är medlemmar i någon av de fyra stora pensionärsföreningar som representeras i rådet. Men rådet lyssnar på alla, även de som inte är med i dessa grupper, menar Bruno Landstedt.
– Är det inte bra att det finns ett råd som är beredd för att slåss och ställa upp för andra?
Bruno Landstedt tycker att budgeten för rådet kan minskas, och att rådet absolut kan moderniseras, digitaliseras och göra mer för att anpassa sig till tiden, men att det vore bättre att låta rådet få vara kvar för att jobba aktivt med att fånga röster och synpunkter.