Läkare ryter till mot förslaget: "Risken finns att flera dör"

Patienter riskerar att dö om läkare försvinner nattetid på jourmottagningar i Tierp och Östhammar. Det säger doktorn Johan Månflod som arbetat 15 år på en av klinikerna.
– Glesbygdsborna förtjänar också en bra nära vård, säger han.

Läkaren Johan Månflod jobbar vanligtvis på Gottsunda vårdcentral, men har hoppat in och arbetat på Tierps jourmottagningen under 15 års tid.

Läkaren Johan Månflod jobbar vanligtvis på Gottsunda vårdcentral, men har hoppat in och arbetat på Tierps jourmottagningen under 15 års tid.

Foto: Mattias Sjöberg

Tierp2025-04-17 12:00

Region Uppsalas förslag att ta bort läkarna mellan klockan 22 och 07 på jourmottagningarna i Norduppland har väckt ont blod i många. Flera politiker och medborgare ser det som ett steg mot en nedläggning av verksamheten samtidigt som vårdpersonal oroar sig över patientsäkerheten.

– Utan läkare på plats riskerar vårdkvaliteten och patientsäkerheten att försämras avsevärt. Under mina 15 år på Tierps jourmottagning har jag gjort cirka 250 pass. Vi räddade livet på sex patienter som skulle ha avlidit om de inte fick vård direkt. Risken finns alltså att flera patienter får sätta livet till om förslaget går igenom, säger Johan Månflod, specialistläkare i allmänmedicin. 

undefined
"Politikerna har inte frågat vårdpersonal i ett tidigt skede hur vi tycker att det här kan lösas. I stället kommer de nu när förslaget är klart och vill ha våra synpunkter. Det känns som att politikerna försöker ge läkarna skulden för förslaget", säger Johan Månflod.

Han berättar att det inte går att jämföra jourmottagningarnas patienter med de som söker vård på liknande vårdinrättningar närmare Akademiska sjukhusets akutmottagning. Många på den norduppländska landsbygden har en lång väg till Uppsala. Framför allt nattetid kommer ofta akut sjuka patienter med allvarliga symtom som hjärtproblem, buksmärtor och andningssvårigheter.

– Det här handlar alltså om att kunna ge en nödvändig vård och trygghet till glesbygdens befolkning. De betalar också skatt för att få ta del av bra och nära vård. Det ska inte vara så stora skillnader mellan att bo i Uppsala och i Norduppland.

undefined
Kritiker till förslaget tror att akuten i Uppsala och ambulansverksamheten kommer att bli ännu mer belastade.

Den 22 april ska vårdstyrelsen fatta beslut om läkarna på plats tas bort, natt- och kvällstid på mottagningarna i Östhammar och Tierp. I stället ska man enligt förslaget ha läkare som arbetar på distans. Orsaken är bland annat att reglerna för läkarnas dygnsvila börjat att tillämpas striktare. 

– Politikerna har inte frågat vårdpersonal i ett tidigt skede hur vi tycker att det här kan lösas. I stället kommer de nu när förslaget är klart och vill ha våra synpunkter. Det känns som att politikerna försöker ge läkarna skulden för förslaget, säger Johan Månflod.

Han får stöd av flera andra distriktsläkare som inte vill jobba jour nattetid och kanske inte har gjort det på många år. 

undefined
Tierp har en stor vårdcental med ungefär 20 000 listade patienter.

– De arbetar vanligtvis dagtid på kanske en helt annan vårdcentral och nu ska de tvingas arbeta på egen hand på natten med helt ny personal. Det skapar väldigt osäkerhet och det kan gå ut över patienterna. 

Även sjuksköterskor och undersköterskor på Tierps jourmottagning är kritiska till förslaget och i Östhammar har en namninsamling mot förslaget startats. Enligt Anne Johansson, biträdande förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa i Region Uppsala, är förslaget inte ett led i en nedläggning av jourerna. Tvärtom är detta ett sätt att få mottagningarna att leva vidare.

– Det finns alltid risker med patientsäkerheten när man gör förändringar i verksamheten. Därför genomför vi riskanalyser och tar fram åtgärder för att minska riskerna innan vi genomför förändringar, säger hon.

Kommer fler patienter att få sätta livet till om läkare inte finns på plats?

– Jourmottagningen är primärvård och allvarligt sjuka ska till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Det är viktigt att vi informerar medborgarna om detta och vi är medvetna om att det kan bli en ökad belastning på ambulansen och akutmottagningen. Det är något vi måste följa upp om det blir en förändring.

Varför involverade ni inte facket tidigare?

– Vi ville sätta oss in i frågan ordentligt och ha mer kött på benen innan dialog med personalen påbörjades. Tidpunkten för detta kan ifrågasättas, men det är alltid svårt att avgöra när det är rätt läge, säger hon.

undefined
Läkaren Johan Månflod jobbar vanligtvis på Gottsunda vårdcentral, men har hoppat in och arbetat på Tierps jourmottagningen under 15 års tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!