Titta, statyn har fått Greta-flätor!

Den hemliga garnkonstnären och gerillaslöjdaren har slagit till igen. Den här gången med en hyllning till klimataktivisten Greta Thunberg.

Amorinerna på fontänen i Stadsträdgården slipper frysa i vinter.

Amorinerna på fontänen i Stadsträdgården slipper frysa i vinter.

Foto: Läsabild

Uppsala kommun2019-10-11 10:47

Fyra små nakna barn sitter på fontänen vid entrén till Stadsträdgården. Trots höstkylan sjunger och spelar de glatt för förbipasserande Uppsalabor. 

Men helt nakna är de inte. Sedan i onsdags natt har statyerna, eller amorinerna som de heter,  stickade mössor på fötterna och lovikamössor på huvudet. En av statyerna har dessutom flätor som påminner om klimataktivisten Greta Thunbergs.

– Jag vill lyfta Greta Thunberg, det här är en hyllning till henne, säger den hemliga stickaren som anser att så kallad gerillaslöjd är ett bra verktyg för politiska budskap.

– Absolut, jag stickade så kallade pussyhats till statyerna i protest mot Donald Trump för några år sedan. Jag tycker det är ett bra sätt att göra sin röst hörd, dessutom med värme, skrattar hon.

För att fira att SM-finalen i bandy återvände till stan i våras stickade hon små orangea mössor till statyerna. De togs senare bort av kommunen, men till garnkonstnärens glädje sattes mössorna på igen när det blev kyligt ute. Men nu är de alltså utbytta.

På fredagen avslöjades att årets fredpristagare är Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Greta Thunberg hade nämnts som en av förhandsfavoriterna till utmärkelsen.

– Jag tycker att det är roligt att hon var favorit, men egentligen spelar det inte så stor roll. Det är fantastiskt att Greta och hennes rörelse nämns i Nobelprissammanhang. Det visar hur viktigt detta är, säger garngrafitti-konstnären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!