Ännu en rattstöld har polisanmälts

En BMW-ägare i Enköping upptäckte plötsligt att både ratten och instrumentpanelen var borta. Lördagens rattstöld är en i raden av inbrott som inträffat de senaste veckorna.

Tjuvarna tar sig in i bilen genom att krossa en ruta.

Tjuvarna tar sig in i bilen genom att krossa en ruta.

Foto: TT/arkiv/Läsarbild

Uppsala län2019-10-19 20:16

Det var på lördagseftermiddagen som en bilägare märkte att han haft inbrott i sin bil som stod parkerad på Enöglavägen i Enköping. Ratt och instrumentpanel hade försvunnit. Polis kom till platsen och skrev en anmälan och fotograferade bilen.

Tidningen har tidigare rapporterat om att just BMW-bilar varit utsatta för stölder de senaste veckorna. Senast under natten till onsdagen rapporterades rattstölder i Nåntuna och i Fålhagen. Och i början av oktober bröt sig okända gärningspersoner in i bilar i Lindbacken. 

Misstänker ni att det finns något samband med lördagens rattstöld i Enköping och de som inträffat tidigare i Uppsala?

– Sannolikt rör det sig om samma gärningspersoner, det är vår teori. Brotten har skett med täta intervaller och de ligger inte alltför långt ifrån varandra geografiskt. Men man kan förstås inte säga att de hör ihop med 100 procents säkerhet, kommenterar Daniel Winge, ledningsbefäl vid polisens region Mitt. 

Vad kan man göra som orolig BMW-ägare?

– Har man möjlighet att ha bilen i ett låst garage är det förstås det bästa. Annars kan man försöka att parkera bilen på upplysta platser. Har du den på en villatomt kanske det går att ha rörelsedetektorer som sätter igång lampor, säger Daniel Winge.

Hur jobbar ni för att få fast rattjuvarna?

– Det här är en problematik som vi är väldigt medvetna om. Våra patruller har ständigt ögonen öppna på avvikande beteenden och misstänkta bilar när de kör på kvällarna och nätterna.

Tidigare sa Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen, till tidningen: 

– De som sysslar med det här är väldigt professionella. De kan skruva av en ratt på två minuter och sen sticka därifrån.

Han berättade också att rattarna som stjäls säljs vidare som reservdelar utomlands. 

Enligt Jonas Eronen har rattstölder också skett på andra håll i landet, exempelvis Västerås och Sala. 

Polisen utreder händelserna som stöld genom inbrott. Ingen är gripen i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!