Totalt har tio skolor i Uppsala län blivit utsatta för inbrott under maj månad, något UNT rapporterat om tidigare. I nio fall har gärningspersonerna fått med sig stöldgods.
– En av de värst drabbade skolorna i länet har förlorat uppskattningsvis 35 till 40 surfplattor, den andra uppemot 60 sammanlagt, säger Lisa Johansson, analytiker vid polisens brottssamordning.
Tillsammans handlar det om stöldgods till ett värde av runt 700 000 kronor som har försvunnit. En skola och en förskola i Östhammar är de senaste i raden att drabbas.
– Där uppskattar vi värdet på stöldgodset till runt 400 000 kronor, säger Johansson.
På andra skolor har man ännu ingen klar bild av vad som kan ha försvunnit och det totala värdet.
En övervakningsfilm från ett av tidigare inbrotten visar hur tre maskerade personer bryter upp skolans entrédörr med en kofot, något som SVT Uppsala var först med att berätta.
– Det är inte särskilt originellt i inbrottssammanhang, men det är ett exempel på hur de tagit sig in på en skola, säger Lisa Johansson.
Misstänker ni att det är samma gärningspersoner i samtliga fall?
– Vi tror att det kan handla om samma gärningspersoner vad gäller vissa av inbrotten. Det handlar delvis om mängden stöldgods de fått med sig och att vi ser att det finns ett liknande tillvägagångssätt.
Hon understryker dock att det är tidigt skede i utredningen och att inbrott på skolor inte är något ovanligt.
– Vi kan inte säga att alla har ett samband, men det är många inbrott på kort tid. Vi ska titta på all teknisk bevisning som vi får in.
Som analytiker arbetar hon med analysera bevismaterial och resultat från analys och brottsplatsundersökningar för att se om det finns något samband.
– Vi bidrar med att få en samlad bild över alla inbrott. De enskilda utredningarna får sedan visa om det finns tillräckligt starka bevis för att kunna samla ärenden under en och samma förundersökningsledare.
Analyserna från brottsplatsundersökningarna tar dock tid.
– Vi undersöker tekniska spår, skospår, dna, fingeravtryck och undersöker om gärningspersonerna kan ha lämnat något kvar, som till exempel fimpar eller fibrer, säger hon.
Misstänker ni att det har koppling till organiserad brottslighet?
–Ja, den slutsatsen får man nog dra då det handlar om så stora mängder. Minst 150 till 200 surfplattor har stulits på bara två veckor och det kan handla om ännu större mängder, då vi fortfarande saknar godslistor från alla skolor. Vi måste anta att inbrottstjuvarna ska sälja stöldgodset för att få in pengar, säger hon.
Inbrott på skolor går i vågor och brukar ebba ut efter ett tag. Men Lisa Johansson utesluter inte att fler kan komma att drabbas i Uppsalaområdet.
– Det kan bli ytterligare inbrott under helgen, med anledning av att det är storhelg och skolorna står tomma, säger hon.
Skolor kan skydda sig genom att följa generella råd, som att låsa in dyrbar utrustning, samt använda sig av övervakningskameror och larm kopplade till väktarbolag. Det är även smart att märka dyrbar utrustning med airtags och gps-märkning.
– Då kan godset kan spåras. De är ganska små och inte särskilt dyra. Om skolorna går ut med de använder sig av den här tekniken så blir det inte lika attraktivt för inbrottstjuvarna att slå till just där, säger Lisa Johansson.