Ordningsvakter vid All-Bevakning hävdar att de utfört uppdrag åt Uppsala kommun samtidigt som de blivit tillsagda att arbeta vid sidan om, åt andra av företagets kunder.

LÄS MER: Bevakningsbolag med problem

Uppgifterna kommer från flera i personalen. Detta ska dock ha upphört sedan vakterna sagt ifrån till Micael Larsson som äger All-Bevakning.

Artikelbild

| Polisen har ett nära samarbete med trygghetsvakterna. På bilden samtalar Jale Poljarevius från Uppsalapolisen med All-Bevaknings ägare Micael Larsson, (med ryggen mot kameran). Arkivbild.

Men enligt Micael Larsson har inte alls någon i personalen pratat med honom om detta.

– När ordningsvakterna patrullerar i centrala Uppsala åt kommunen ingår i uppdraget att de ska titta till exempelvis p-garage så att inga obehöriga uppehåller sig där. Det är inget företaget kan tjäna extra pengar på. Det finns alltid så många patrullerande ordningsvakter på plats som det ska vara enligt avtalet med kommunen.

Vakterna säger att de arbetat åt kommunen och företagets privatkunder samtidigt.

– Det måste vara ett missförstånd, säger Micael Larsson.

Artikelbild

| Kommunens modell med ordningsvakter i centrala Uppsala har fått stor uppmärksamhet. Fr v tidigare kommunalrådet Marlene Burwick, statsminister Stefan Löfven samt trygghetsvakterna Claudio Toro Bergström och Oscar Diaz Sanchez. Arkivbild.

Så här kommenterar han den övriga kritiken:

Att flera i personalen ibland fått mindre i lön, ob-ersättning etc än de haft rätt till.

Artikelbild

| Uppsala kommun anlitar ordningsvakter från All-Bevakning för att avlasta polisen. T h tidigare kommunalrådet Marlene Burwick. Arkivbild.

– De anställda har inte alltid fyllt i daglistorna på rätt sätt. Vi har skaffat ett nytt rapporteringssystem som gör att det blir korrekt, uppger Micael Larsson.

Anställda säger dock till UNT att de inte haft några daglistor att fylla i.

Artikelbild

| "All-Bevakning sa åt sina ordningsvakter att sköta uppdraget åt kommunen på ett felaktigt sätt. Därför var vi ibland färre vakter på stan än vi skulle vara enligt avtalet med kommunen". Det säger Erik Isman, tidigare anställd som ordningsvakt vid All-Bevakning.

Att företaget rapporterat in för lite pensionsgrundande lön till Fora.

– Anställda har av misstag registrerats på fel sätt i ett löneprogram.

Artikelbild

| All-Bevakning i Uppsala sköter tillsynen av en stor del av kommunens byggnader.

Att vakter som ställt krav på åtgärder drabbats av repressalier.

– Nej, det har inte skett. Bakgrunden var att det hade vuxit fram en osämja mellan olika grupper inom företaget och för att bygga upp gemenskapen igen gjorde jag en omorganisation.

Artikelbild

| Micael Larsson, ägare till All-Bevakning.

– I det sammanhanget blev ett par gruppchefer av med sina chefsförordnanden. Men det hade inget med repressalier att göra utan berodde på att det inte behövdes lika många gruppchefer i den nya organisationen.

Att en vakt flyttats från Gottsunda efter uttalanden i UNT.

Artikelbild

| Polisen har inlett en förundersökning mot All-Bevakning. Det uppger Magnus Almerfors, inspektör vid Uppsalapolisen.

– Det skedde efter önskemål från UKFAB. Dessutom har vakten tystnadsplikt och får inte uttala sig om de objekt han bevakar. Omplaceringen skedde även av säkerhetsskäl eftersom vakten hamnat i konflikt med personer i Gottsunda.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) framhåller vikten av att företag som anlitas av kommunen följer kollektivavtal och regler.

Artikelbild

| Polisen har inlett en förundersökning mot All-Bevakning. Det uppger Magnus Almerfors, inspektör vid Uppsalapolisen.

– Den typen av signaler som kommer fram i artikeln från de anställda tar vi på allvar. Vi får följa upp detta och även ta kontakt med ledningen för All-Bevakning, säger han.

Enligt sin upphandlingspolicy ska kommunen ta ett stort ansvar i frågor om social hållbarhet och avtal ska ingås enbart med seriösa aktörer.

LÄS MER: Vaktbolag anklagas för att ha lurat kommunen