Åklagaren har tidigare beskrivit det hela som ett exceptionellt fall som handlar om serievåldtäkter. Nu väcks alltså åtal mot Uppsalaläkaren som misstänks ha våldtagit åtta av sina patienter.
Sju patienter ska ha blivit våldtagna på en vårdcentral i Uppsala. En patient ska ha blivit utsatt på en vårdcentral i Stockholm. Alla patienterna är män i åldern 20–40 år.
– Det är anmärkningsvärt många fall under en längre tidsperiod och det handlar om gärningar som begåtts i samband med läkarundersökningar. Den misstänkte har då agerat på ett sätt som är att bedöma som våldtäkt, säger chefsåklagare Gunnar Brodin som lett förundersökningen.
Läkaren har genom hela utredningen konsekvent nekat till brott.
– Vissa handlingar menar han har varit motiverade utifrån de bekymmer patienterna har berättat om. Andra handlingar säger han att han helt enkelt inte minns, säger Gunnar Brodin.
Åklagarens huvudsakliga bevisning är de åtta målsägandes berättelser.
– De är nästan i detalj samstämmiga, trots att målsäganden inte haft någon kontakt med varandra och varit helt ovetande om att andra drabbats. Det stärker det sammantagna bevisvärdet, säger Gunnar Brodin.
Till rättegången kommer åklagaren även kalla ett antal kolleger till läkaren och medicinskt sakkunniga för att bevisa att handlingarna inte varit motiverade utifrån ett medicinskt perspektiv.
– Patienterna har befunnit sig i en beroendeställning i förhållande till läkaren. De har genomgående berättat att man ifrågasätter ju inte en läkare på en gång, utan först senare har de konstaterat att det känts fel. Läkaren har utnyttjat sin position och med marginal överskridit gränsen för vad som är medicinskt motiverat. Jag menar att han gjort det här för att tillfredsställa sin egen sexualitet, säger Gunnar Brodin.
Efter UNT:s granskning av fallet har nu både vårdcentralen i Stockholm och Region Uppsala beslutat att granska alla journaler till patienter som läkaren har träffat – för att säkerställa att det inte kan finnas fler misstänkta offer.
De här utredningarna pågår fortfarande och Region Uppsala motiverar sin utredning med att det kan finnas ett mörkertal, men enligt åklagare Gunnar Brodin påverkar utredningarna inte åtalet.
– Det jag hittills fått till mig är att man hittat avvikelser. Det är alltid så att vissa beteenden kan vara såväl omdömeslösa som klandervärda, men kanske inte alltid är ett brott.
Finns det inte ett värde i att invänta utredningarna som pågår inom vården, om det finns ännu fler fall?
– Jag leder en förundersökning som omfattar åtta målsägande och nio våldtäkter. Vi kan inte låta någon sitta frihetsberövad på grund av att man rent allmänt går igenom journaler. Om det skulle dyka upp något får man ta ställning till om det ska inledas en ny förunderöskning vid sidan av det här ärendet, säger Gunnar Brodin.
Region Uppsala har uppmanat patienter som tror sig ha blivit utsatta, har frågor eller känner oro att kontakta vården, antingen via sin vårdcentral, 1177 eller patientnämnden.
Den misstänkte läkarens försvarare vill inte kommentera åtalet.