Läkaren sitter häktad misstänkt för nio våldtäkter mot åtta olika patienter. Alla våldtäkter ska ha skett i vårdsituationer.
– Efter UNT:s rapportering har vi förstått att det skett en eskalering i det här ärendet. Det gör att vi delvis hamnar i ett nytt allvarligt läge och vi är rädda för att det finns ett större mörkertal. Vi behöver gå till botten med det här och fånga upp eventuella drabbade, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa i Region Uppsala.
Som UNT tidigare rapporterat blev läkaren avstängd från sin tjänst på en vårdcentral i Uppsala för ungefär ett år sedan. Då hade misstankar väckts om att läkaren förgripit sig på en patient i samband med en kroppslig undersökning.
Under avstängningen fick läkaren ett nytt jobb på en vårdcentral i Stockholm och där misstänks han ha begått ytterligare en våldtäkt.
Under hösten kom det in fler anmälningar från patienter Sammanlagt har polis och åklagare under utredningens gång alltså fått kännedom om åtta misstänkta offer.
Den privatägda vårdcentralen i Stockholm har beslutat att gå igenom alla journaler till patienter som läkaren har träffat. Den granskningen pågår fortfarande, men hittills har vårdcentralen hittat ytterligare åtta fall där undersökningar eller behandlingar som utförts inte tydligt kan kopplas till varför patienten sökt vård.
Nyligen rapporterade UNT att Region Uppsala valt att inte granska alla journaler. Men nu ändrar man sig.
– Utifrån informationen i UNT där åklagaren har beskrivit det här som en serie av händelser har vi beslutat att det ska genomföras en utvidgad journalgranskning. Det är inte lätt att hitta avvikelser och vi vet inte vad det här kommer resultera i, men vi vill vidta alla möjliga åtgärder, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i vårdstyrelsen som ansvarar för regionens primärvård.
Enligt Macdisi är hela vårdstyrelsen överens om att granskningen ska genomföras. Den har redan påbörjats och görs av regionens hälso- och sjukvårdsavdelning.
Som UNT tidigare berättat gör regionen bedömningen att inget av de våldtäktsfall som ingår i förundersökningen hade upptäckts genom en journalgranskning – utifrån att läkaren helt enkelt inte skrivit i journalen vad han gjort.
– De som gör granskningen är erfarna läkare som är vana vid att göra den här typen av genomgångar. I förlängningen är det bara polis och åklagare som kan avgöra och utreda vad som är brottsligt, men hälso- och sjukvården måste identifiera och rapportera avvikelser och vara polisen behjälplig, säger Vivianne Macdisi.
Samtidigt vill Region Uppsala uppmana personer som har frågor kring ärendet eller känner sig otrygga eller osäkra att kontakta vården.
Vivanne Macdisi nämner att man kan höra av sig till sin vårdcentral eller exempelvis patientnämnden.
– Det kan vara så att man kanske inte uppfattar att man har varit utsatt för ett brott. Det är viktigt att vara lyhörd för enskilda patienters känslor och upplevelser, säger hon
UNT har tidigare kunnat avslöja hur Region Uppsala dröjde nio månader, från att man fick kännedom om anklagelserna mot läkaren – till att man anmälde läkaren till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.
– Vi fick kännedom om den specifika händelsen i april förra året och stängde omedelbart av läkaren. Men vi var i en situation där patienten beskrev en sak och läkaren en helt annan. Saken utreddes men polisutredningen lades ner eftersom man inte kunde styrka brott, säger Fredrik Settergren.
Det var under slutet av förra året som fler anmälningar kom till regionens kännedom. Då avskedades läkaren och en anmälan till IVO gjordes.
– Från början hade vi bara en händelse där ord stod mot ord. Polisen lade ned sin utredning. Det fanns inte skäl nog för en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, säger Fredrik Settergren.
Samtidigt kvarstår faktum att våldtäkten som begicks i Stockholm potentiellt hade kunnat förhindras om ni anmält direkt?
– Vi har tagit det här på stort allvar från allra första början och det gör vi fortfarande. Utifrån var vi då befann oss i processen är jag trygg i att vi gjort allt vi kunnat för att förhindra att någon mer skulle utsättas, säger Fredrik Settergren.