Kundvagnar och korgar fylls med bröd, smör och chips på Ica Maxi i Gnista. Butiksmedarbetaren Magnus Wilén plockar i rask takt upp varor under fredagsförmiddagen.
Innan bojkotten drog igång hade Ica-handlaren Long Nguyen tagit höjd för uteblivna kunder. Så har det hittills inte blivit.
– Vi märker knappt någon skillnad. Vi har jämfört våra försäljningssiffror mot förra veckan. Vissa dagar har vi haft lite fler kunder, andra färre, men det är svårt att knyta det till bojkotten, säger han. Han tror snarare att det beror på kalendereffekter.
Förra månaden låg prisökningen på livsmedel på 3,9 procent, enligt SCB. Det är den högsta ökningen på över ett år. Det fick Knivstabon Annika Morina att utlysa den bojkott av de stora livsmedelskedjorna som pågår fram till på söndag. Initiativet fick stor spridning på sociala medier. Ica-handlaren Long Nguyen förstår konsumenternas frustration.
– Det är viktigt att kunden förstår varför priserna var så höga i februari. Det beror till stor del på råvarubrist, där krig och världsläget styr tillgången. Leverantörspriserna styr i sin tur våra priser.
Det är framför allt några varor, som kaffe, choklad och vissa mejeriprodukter som stuckit iväg, enligt Nguyen.
– Det här kategorierna har drivit prisinflationen. Vi försöker att pressa ned priserna varje dag.
Kunden Sture Andersson delar Ica-handlarens analys.
– Det är ju underleverantörerna som påverkar priset på butikshyllan. Stigande el och bränslepriser är i sin tur direkt knutet till underleverantörernas prissättning.
Han tror inte att bojkotten kommer göra skillnad.
– Men jag tror att bojkotten fyller ett syfte genom att skapa debatt.
På Willys på Kungsgatan i Uppsala kommer en stadig ström av kunder in i butiken när UNT är på plats under fredagsförmiddagen. Vid kyldisken står Asia Dado. Hon har inte ens slagits av tanken på att delta i bojkotten.
– Jag har inte fördjupat mig i diskussionen. Mat kostar ju pengar, säger hon.
Hon förstår att folk reagerar, men hon tror att det krävs andra typer av lösningar för att komma till bukt med problemet. Hon väljer själv att handla svenska och lokalproducerade varor.
– Bönderna ska också ha betalt. Jag vill ha bra kvalitet på maten och då är jag beredd att lägga liter mer pengar på det, säger hon.
Butikschefen Andreas Selsborg uppger att den senaste veckan varit ungefär som vanligt.
– Jag kan inte uttala mig om försäljningssiffror, men vi har inte märkt någon skillnad. Vi har haft många kunder precis som vanligt, säger han.
Jari Aalto, handlare på Ica Supermarket Heidenstams torg, håller med.
– Vi har inte märkt av bojkotten på ett mätbart sätt.
I början av veckan har det normal försäljning. Framåt helgen tror Aalto däremot på en ökning.
– Det handlar snarare mer om kalendereffekter, då löner, pensioner och studiebidrag betalas ut på andra dagar än förra året och där försäljningen skjuts framåt till andra dagar. Men så ser det alltid ut vid dessa tillfällen.
Aalto har spenderat många timmar på butiksgolvet under veckan, utan att mötas av frågor eller kritik från kunder. Han tycker att debatten om de skenande matpriserna präglas av felaktigheter.
– Jag tycker det är trist med dessa prisökningar, men det är inte något som uppkommer i butiksledet. Det är i huvudsak råvarupriserna och momsen på livsmedel på 12 procent som leder till prisökningar. Butiken behöver i sin tur även ta höjd för höjda omkostnader, som till exempel elnätspriser, säger han.