Efterlyser kurs om normer för nyanlända

Nyanlända ungdomar behöver utbildning om normer – inte minst för sin egen skull. Det menar polisen Mustafa Panshiri som själv kom hit som elvaåring.

Mustafa Panshiri menar att vi måste sluta ursäkta beteenden och i stället förvänta oss lika mycket av alla människor, oavsett ursprung.

Mustafa Panshiri menar att vi måste sluta ursäkta beteenden och i stället förvänta oss lika mycket av alla människor, oavsett ursprung.

Foto: Lars Hedelin

Uppsala2017-05-23 06:05

Som UNT rapporterat har antalet fall av sexuella ofredanden ökat det senaste året, såväl i Uppsala som i hela landet. UNT har gått igenom en del av anmälningarna och det står klart att sexuella ofredanden och övergrepp begås av män i alla åldrar och med olika bakgrund.

Men den typ av övergrepp som rapporterats om på Fyrishov och på många andra svenska badhus de senaste två åren, där personer i grupp tafsat på någon, har tidigare varit ovanligt i Sverige – i vart fall om man ser till anmälningar. Det har kommit fram att gärningsmännen varit ensamkommande flyktingungdomar. Även vid andra gruppofredanden, bland annat på festivaler, har förövarna enligt en sammanställning från polisen i hög grad varit killar som ansökt om eller nyligen fått asyl.

– Det här är ett nytt fenomen och vi måste föra en ärlig dialog om varför detta sker. Att man gör det här i grupp säger att det finns en norm i gruppen att det är okej, säger Mustafa Panshiri som själv kom till Sverige från Afghanistan som elvaåring.

Läs mer: "Nyanlända bakom övergrepp"

Mustafa Panshiri är polis, men ägnar i dag all sin tid åt att åka runt i Sverige och prata om normer och lagar med ensamkommande ungdomar. Varifrån du kommer i världen spelar roll, säger han.

– Inte för att du har en viss hudfärg, utan på grund av den kultur du vuxit upp i. Mitt hemland Afghanistan har de senaste årtiondena varit ett av världens farligaste länder för kvinnor. Det säger naturligtvis något om kvinnosynen där. Om vi tar emot 35 000 ensamkommande på ett år varav en stor majoritet är killar från Afghanistan, ja då får vi vara beredda på att en del av dem inte kommer att ha glömt bort normerna de vuxit upp med.

Misstaget som Sverige gjort vad gäller integrationen är att enbart prata om jobb och bostäder, menar han. I själva verket handlar integration i ett första steg om att respektera och förstå grundlagarna, som bygger på kärnvärderingar så som jämlikhet och jämställdhet.

– Jag brukar säga till ungdomarna att 99 procent av oss vill bli en del av det svenska samhället, men att vi måste vara ärliga med att vi har med oss idéer som kan krocka med de värderingar som finns här.

När han pratar med nyanlända ungdomar om jämställdhet räcker den stora majoriteten upp handen på frågan om jämställdhet är bra. Men på följdfrågan om det vore okej om systern badade i en simhall med män åker en del händer ner.

– Det gäller att klargöra de här begreppen. Vad innebär jämställdhet i Sverige? De här killarna är i en ålder där de är lyssnande, nyfikna och formbara.

Läs mer: Kraftig ökning av sexuella ofredanden

Läs mer:Unga vittnar om vardag av sexuella ofredanden

Läs mer: Professor vill ha relationskunskap i skolan

Mustafa Panshiri berättar att han själv tyckte att homosexualitet var en äcklig sjukdom när han kom till Sverige. Det berättade han för lärare och klasskompisar i sin svenska klass. Klart att det var jobbigt när hans idéer mötte motstånd, säger han.

– Men en lyckad integration förutsätter friktion, så vi ska inte vara rädda för friktionen. Och vi får inte vara rädda för att ta upp specifika problem. Det är att ta ansvar. Vem som helst ska kunna ta upp problem utan att anklagas för att ha en agenda. Jag kan inte ha monopol för att jag har brun hy och svarta ögon. Det här är vårt land, alla ska våga prata.

Finns det inte en risk att alla i en grupp dras över en kam?

– I många år har vi i Sverige varit så rädda för att dra alla över en kam att vi inte pratar om problem. Men vad säger det om politikers och debattörers syn på det svenska folket? Jo, att svenskar är så korkade att de inte kommer att förstå att det är en minoritet som missköter sig. Men de flesta svenskar är kloka människor.

Mustafa Panshiri ser hur killarna han möter inte kommer in i svenska sammanhang och inte får svenska kompisar eftersom de inte förstår vad de gör för fel. Att tidigt ge nyanlända information om vilka lagar och normer som gäller i Sverige vore därför schysst mot alla, menar han. Liksom att sluta ursäkta beteenden och i stället förvänta oss lika mycket av alla människor, oavsett ursprung.

– Man tror att man är schysst, men det är man inte. Jag kallar det de låga förväntningarnas rasism.

De ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige är en brokig skara. De kommer inte bara från olika länder, utan också från olika samhällsklasser och har vitt skilda bakgrunder. Men i de kulturer de flesta av dem kommer från är sex ett tabuämne, och vissa har ganska låga kunskaper enligt Mustafa Panshiri.

– Det finns de som vet jättemycket, men det finns också de som inte vet sånt som vad en kondom är. Det behövs specialutformade sex- och samlevnadsutbildningar, där man börjar från grunden.

Det visar polisens utredning

Grupper av män utsatte unga kvinnor för sexuella ofredanden på flera håll i Europa nyårsnatten 2015-2016. Utifrån det, samt efter uppmärksammade gruppofredanden på festivalen We are Stockholm, fick polisen uppdrag att kartlägga sexofredanden bland unga.

I rapporten konstateras att det främst varit ungdomar som söker eller nyligen fått asyl i Sverige som utfört sexuella ofredanden i grupp på offentlig plats och i simhallar. De flesta utsatta har varit tjejer som är femton eller yngre. Polisen skriver också att gruppofredanden bara är en liten del av det totala antalet anmälda sexofredanden. I de fall där gärningsmannen agerat ensam syns inget mönster i bakgrund, enligt rapporten.

Källa: Polisens rapport ”Lägesbild över sexuella ofredanden” (2016), du hittar den här: https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/%C3%96vriga%20rapporter/Lagesbild%20over%20sexuella%20ofredanden.pdf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om