Enligt kommunens regler ska elever som gör ett skolval till årskurs 6 inte ska placeras på en F–6-skola, utan endast på skolor som har årskurser ända upp till årskurs 9.
Redan i samband med förra årets skolval uppmärksammade UNT att kommunen trots detta använt avståndet till F–6-skolor för att avgöra närhetsprincipen (se faktaruta) för dem som går i en F–5-skola och ska söka vidare till högstadiet.
Beskedet från kommunens ansvariga var då att det skulle rättas till i samband med 2019 års skolval. Nu kan vi konstatera att detta inte gjorts. Resultatet är att 13 elever placerats på fel skolor. UNT har varit i kontakt med flera upprörda föräldrar som inte vill framträda med namn, men berättar att det får stora konsekvenser för de drabbade.
Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, håller med om att antagningen har gett ett felaktigt resultat.
– Det är orimligt att använda avståndet till en skola där vi inte placerar vid urvalet. Det måste ändras till nästa år.
Varför har det inte ändrats till årets skolval som kommunen lovade?
– Här får jag hänvisa till förvaltningen.
Outi Ceder, chef för antagningsenheten, svarar att det var tekniska problem som gjorde att felet inte rättades till.
– Jag kan inte gå in i detalj på varför det inte gick att få in i programmeringen av datasystemet. Men det har inte gått att göra utifrån det vi önskade.
Varför justerade ni inte det manuellt, det går att få fram rätt värde med en miniräknare?
– Jag kan inte svara på det. Du kan se det som ett olycksfall i arbetet. Det ska rättas till nästa år.
Hur kan föräldrarna lita på att det ändras, det lovade ni även till årets skolval?
– Det har allra högsta prioritet, Jag kommer själv att bevaka att det blir gjort.
Varför har du inte bevakat det i årets skolval?
– Det föll bort. Och jag kan bara beklaga det.
Antagningen till fem skolor påverkas: Nannaskolan, Tiundaskolan, Tunabergsskolan, Vaksalaskolan och Valsätraskolan. Vid Tiundaskolan rör det om hela antagningen. Sju elever, som nekats plats skolan, har utifrån närhetsprincipen större rätt till att gå på skolan än den som fick den sista av de sju platser som erbjöds i årskurs 6. Två av dem som blev utan plats borde ha erbjudits plats på skolan om antagningen gjorts korrekt.
Totalt är det 18 elever som skulle kunna överklaga antagningen med hänvisning till att avståndsmätningen gjorts mot skolor som inte är relevanta. Dessa 18 har varit mer berättigade till en plats på den sökta skolan än den sist antagna eleven. Och 13 av dem hade fått platsen om kommunen gjort antagningen på ett korrekt sätt.
Även om kommunen har gjort fel är det dock inte säkert att den som överklagar får rätt i förvaltningsrätten. För att få rätt mot kommunen måste man motivera hur skolplaceringen strider mot skollagens paragrafer.
SE FILMEN: UNT förklarar varför det blir fel i skolvalet
Också i antagningen till förskoleklass har flera elever påverkats av att de fått en närhetspoäng baserad på skolor som inte kan erbjuda dem plats. Det här felet har i år dock inte varit lika stort som vid tidigare års skolval. Denna gång är det tre elever som borde ha fått plats på Kvarngärdesskolan som har drabbats.
Det här är ett systemfel i den metod som flera kommuner använder vid skolplaceringarna. Just nu ligger ärende om detta hos Skolinspektionen som ännu inte tagit ställning till om de ska meddela ett föreläggande.
LÄS MER: Relativ närhet gav lång skolväg
LÄS MER: Avstånd till fulla skolor används för antagningen
LÄS MER: Rena lotteriet avgör skolplaceringar