Skolbristen i den del av Kungsängen som brukar kallas Industristaden uppstod när området planerades runt sekelskiftet. Ingvar Blomster, som då var stadsbyggnadsdirektör i Uppsala, berättar att kommunen redan från början avhände sig möjligheten att planera in både skolor och förskolor.
– Remissvaren som kom in från dem som var ansvariga för skolutbyggnaden var att det inte behövdes några skolor. De hade till och med tänkt lägga ner Nannaskolan. Men det var ju tur att det inte blev något av den nedläggningen, säger han.
När människorna väl började flytta in i de nybyggda bostäderna visade det sig att många var barnfamiljer och förskolebristen var ett faktum.
Kommunen har planmonopol, kunde man då inte ha planerat in en skola på någon av tomterna i området?
– Markvärdet påverkas stort av ändamålet. Kommunen ägde ingen mark alls i Kungsängen. Det skulle vara en ganska våldsam metod att planera mot markägarnas vilja, och den var inte särskilt politiskt gångbar på den tiden. Det är svårt att motivera varför någon ska tvingas bygga skola på sin mark och bara få 200 000 kronor medan grannen, som byggde bostäder, fick 50 miljoner för sin tomt.
Nu har det snart gått 20 år sen planerna på bostäder i Kungsängen började ta form. Och skolbristen är akut.
Situationen är dock inte på något sätt unik för Uppsala. Andra städer har gjort samma misstag, enligt Carl-Johan Engström, tidigare planeringschef i Uppsala och senare forskare i stadsplanering på KTH. Bostadsrätterna i centrala områden planerades för människor i övre medelåldern som sålt villan och ville bo mer centralt.
– Sen togs man på sängen när unga familjer flyttade in i stället. Det var personer som jobbade i kunskapsintensiva verksamheter med bra löner och som kunde efterfråga den här typen av boenden. De flyttade in med barn och allt, säger Carl-Johan Engström.
Inte heller han säger att det var möjligt att planlägga marken för skolor när man såg att prognoserna inte stämde.
– Man har skjutit problemet framför sig. Ju senare i processen man är, desto större blir belastningen på den sista tomten som ska lösa alla funktionerna som saknas.
En skola planläggs nu på den så kallade busstomten i området. Den har dock försenats flera gånger. Det senaste beskedet är att den nya skolan kan stå klar tidigast till höstterminen 2025. Då är det dags för de elever som nu går i förskoleklassen att börja i högstadiet.
LÄS MER: Nya problem för central skola
LÄS MER: Klart för ny skola på busstomten
LÄS MER: Fortsatt skolkris i centrala Uppsala
LÄS MER: Skolan ska bort om två år