Han berättar om isolyckan

Lars Bollmark från Gottsunda gick igenom isen på Ekoln i onsdags. Nu varnar han andra åkare från att begå samma misstag.

Lars Bollmark, till höger, hade turen på sin sida när han begav sig ut på Ekoln i onsdags.

Lars Bollmark, till höger, hade turen på sin sida när han begav sig ut på Ekoln i onsdags.

Foto: Rolf Hamilton/Privat

Uppsala2017-02-03 20:50

Det var en vacker vinterdag – isen var fin och hård. Lars Bollmark såg flera åkare som åkte samma sträckning som han. Visst fanns det en del sprickor, särskilt innanför öarna Jägaren och Flässjan. Men turen till Skokloster gick ändå bra, han tog en paus och fikade på bryggan innan han begav sig hemåt igen. Och det var då, innanför Jägaren, som olyckan inträffade.

– Jag kom ut över ett parti som inte visade några sprickor alls. Men plötsligt började det frasa om skridskorna och innan jag hann reagera sjönk jag ner i vattnet, säger Lars Bollmark.

LÄS MER: Skridskoåkare genom isen – fördes till sjukhus

Han försökte med detsamma ta sig upp med isdubbarna. Men med genomblöta kläder visade det sig vara alldeles för tungt att ta sig över kanten.

– Det var ju första gången jag fick använda dubbarna och jag gjorde väl något fel rent tekniskt. Jag insåg att jag inte skulle klara det, så jag hakade fast mig och ropade på hjälp. Efter ett tag kände jag hur benen började domna och jag var tvungen att göra något.

Med hjälp av kroppsvikten bröt han sig genom isen i riktning mot land. Han beskriver det som att han var helt ensam, men en kvinna på land hade hört hans rop på hjälp och larmat Sjöräddningen. Två minuter efter larmsamtalet kunde Lars räddas upp från vaken.

– Som tur var hade de en av sina svävare ute på isen just den dagen. Jag trodde att jag kämpat i vattnet drygt fem minuter, men enligt sjöräddningen ska jag ha legat där i säkert 15 minuter innan de plockade upp mig, säger han.

Han fördes därefter med ambulans till Akademiska sjukhuset där han fick spendera natten för observation eftersom hans kroppstemperatur var nere på 31 grader. Bortsett från några fåtal skrapsår klarande han sig dock oskadd.

– Det är ju bara småpotatis jämfört med hur det kunde ha gått, konstaterar han.

Så här i efterhand vill han rikta ett stort tack till personen som larmade samt Sjöräddningen och sjukvårdspersonalen. Han vill även varna andra från att göra samma misstag.

– Det största felet var att jag åkte ensam. Trots att man alltid fått lära sig att man ska ha sällskap. Dessutom bör man öva på att använda dubbarna, det är inte så lätt som man kan tro.

Kommer du våga dig ut på isen igen?

– Jo då, gärna så fort som möjligt så att man kommer över rädslan. Men jag kommer aldrig åka ut ensam igen, säger han.

LÄS MER: Så här undviker vi fler isolyckor - UNT TV + TEXT

LÄS MER: Israpporten - så bra är kvaliteten på Upplands isar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om