Under perioden januari–september i år arvoderade Uppsala kommun 401 förtroendevalda till en sammanlagd kostnad av 19,5 miljoner kronor. Slår man ut det på alla förtroendevalda skulle det innebära cirka 5 400 kronor per person och månad, men en förtroendevald i Uppsala kan få allt från några hundralappar till över 85 000 kronor i månaden.
LISTA: Här är politikerna med högst arvoden
En förtroendevald person arvoderas utifrån vilka uppdrag personen har och i vilken utsträckning personen deltar vid olika möten och sammanträden. Många förtroendevalda får ett månadsarvode och när arvodet för ett specifikt uppdrag bestäms har man i Uppsala kommun valt att utgå från arvodet som en riksdagsledamot får – för 2018 är det 65 400 kronor i månaden. Det är kommunfullmäktige som sedan själva bestämmer hur många procent av det arvodet ett visst uppdrag ska generera.
– Det krävs omfattande arbete från heltidspolitiker och framför allt fritidspolitiker för att en kommun ska kunna styras och ledas – därför är det rimligt att de får en skälig ersättning för sitt arbete, säger Anita Berger (S), ordförande i den så kallade ERS-gruppen som består av en ledamot från alla partier i kommunstyrelsen och som tar fram förslag på hur arvodena ska se ut.
Inför varje ny mandatperiod gör ERS-gruppen en översyn av arvodena.
– Vi tar bland annat hänsyn till den generella löneutvecklingen i samhället, förändringar av arbetsuppgifter och organisationsförändringar som kan ha påverkat arbetsbördan, säger Anita Berger.
En vanlig kommunfullmäktigeledamot får 3 procent av månadsarvodet varje månad, det vill säga 1 962 kronor. Men utöver månadsarvodet får de förtroendevalda även ett sammanträdesarvode. I dagsläget handlar det om 400 kronor för mötets första timme och sedan 60 kronor per påbörjad kvart, från och med nästa år höjs arvodena till 435 respektive 65 kronor.
– Den försiktiga uppräkningen gäller för hela den kommande mandatperioden och är baserad på den generella löneutvecklingen i samhället, säger Anita Berger.
Förtroendevalda får ersättning för kommunfullmäktigemötena men också för de flesta andra möten som exempelvis partigruppsmöten och nämndsammanträden samt konferenser, studiebesök och resor som har med det kommunala förtroendeuppdraget att göra. Utöver arvoden för politiska förtroendeuppdrag kan politiker även få ersättning för förlorad arbetsinkomst, barntillsyn och resekostnader.
När fullmäktige nyligen beslutade att höja mötesarvodena höjde man även arvodena för presidiet i plan- och byggnadsnämnden respektive gatu- och samhällsmiljönämnden. Den kraftiga utbyggnaden av Uppsala har skapat ett större tryck när det gäller bostäder och infrastruktur anser ERS-gruppen. Även vice ordförande i äldre- respektive omsorgsnämnden får höjt arvode från och med nästa år då just dessa arvoden anses ha släpat efter.
Från den 1 januari 2019 kommer dessutom månadsarvodena i Uppsala kommun att höjas eftersom att riksdagens så kallade arvodesnämnd nyligen beslutade att höja riksdagsarvodet med 1 500 kronor till 66 900 kronor från och med den 1 november.
Högst arvoden i Uppsala har heltidskommunalråden som får ett helt månadsarvode, alltså 65 400 kronor, och man dessutom har en ordförandepost i kommunstyrelsen blir arvodet högre. En ordförandepost i en nämnd ger mellan 5 och 50 procent av ett månadsarvode, beroende på vilken nämnd det handlar om. Ordförandena i utbildnings- respektive socialnämnden får högst arvode, 50 procent av riksdagsarvodet, eftersom kommunfullmäktige anser att deras arbetsbörda är tyngst.