Hyresgäst får tillbaka 32 000 kronor

En man som hyrde ut en lägenhet i Eriksberg tvingas nu återbetala 32 000 kronor till hyresgästen. – Många vet nog inte att den här möjligheten finns, säger Anna Hallberg vid Hyresgästföreningen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Uppsala2016-02-14 07:05

När SLU-doktoranden Jule Brandenburg sökte bostad i Uppsala hittade hon en annons för en omöblerad tvårummare i Eriksberg på 50 kvadratmeter. Hyresrätten, som ägs av Uppsalahem, skulle hyras ut i andra hand och kontraktsinnehavaren begärde 6 000 kronor i månaden.

– Lägenheten var sliten och jag tyckte det var lite dyrt men jag hittade inget annat, berättar Jule Brandenburg.

Efter att ha bott drygt ett år i lägenheten fann hon en annan bostad. I den vevan fick hon reda på att den som betalat för hög andrahandshyra kan få saken prövad i hyresnämnden.

Mannen som satt på förstahandskontraktet betalade 3 300 kronor i månaden till Uppsalahem och tjänade alltså 2 700 kronor varje månad på uthyrningen.

Jule Brandenburg vände sig till hyresnämnden som slår fast att mannen tagit ut en oskälig hyra. Domstolen menar att andrahandshyran borde ha uppgått till samma belopp som mannen betalade till Uppsalahem, det vill säga 3 300 kronor per månad.

De 2 700 kronor per månad som mannen tagit ut i överhyra döms han att betala tillbaka till Jule Brandenburg. Eftersom återbetalning av överhyror får krävas för högst tolv månadshyror ska han betala henne 32 000 kronor.

– Jag är självklart nöjd med domen. Det är fel att folk utnyttjar bostadsbristen och tar ut för hög hyra, tycker Jule Brandenburg.

Hon tror att det finns många andra som betalar för mycket i hyra och vill uppmärksamma dem på deras rättigheter. Men hon är tveksam till om hon hade vågat klaga medan hon bodde kvar i lägenheten eftersom hon då kunde ha blivit uppsagd.

Jule Brandenburg är medlem i Hyresgästföreningen som drivit den juridiska processen för hennes räkning.

– Återbetalning av andrahandshyror är ovanligt, på tre år har jag bara haft två ärenden. Att det inte är fler beror troligen på att få känner till hur lagen fungerar, uppger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand måste ha tillstånd från hyresvärden. För att förhindra överhyror skickar Uppsalahem alltid en kopia av tillståndet för andrahandsuthyrningen till den som ska hyra bostaden. Där framgår vad Uppsalahem har satt för hyra på lägenheten.

– Den som hyr i andra hand bör försäkra sig om att det finns tillstånd för uthyrning. Annars är personen rättslös och kan tvingas flytta om vi upptäcker den otillåtna uthyrningen, säger Ulf Lidström vid Uppsalahem.

Läs mer här om uthyrning av bostadsrätt. Ur UNT 5/2 2015

Litet påslag godtas

Vid uthyrning av hyresrätt i andra hand accepterar hyresnämnden ofta ett hyrespåslag på runt fem procent plus 10–15 procent om lägenheten är fullt möblerad.

Skälig hyra vid uthyrning av bostadsrätt baseras på bland annat uthyrarens kapitalkostnader.

Boverket har undersökt hur mycket andrahandshyrorna steg 2009 – 2015 i Uppsala. För hyresrätter som hyrdes ut i andra hand var snitthöjningen 35 procent och för bostadsrätter 56 procent.

Den som hyrde en lägenhet på ett rum och kök i Uppsala under 2014 betalade i snitt 5 000 kronor i månaden om det gällde en hyresrätt. För den som hyrde en lika stor bostadsrätt i andra hand låg snitthyran på 5 800 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om