Sopkaoset: Så stora är förseningarna nu

Efter två månader av sopkaos är förseningarna för hämtning av både plast- och pappersförpackningar över en vecka. Det visar statistik från Uppsala Vatten.
– Varför betala för något som inte fungerar? undrar Helene Johansson, i bostadsrättsföreningen Börjegårdarna.

Just nu ligger förseningen på insamling av plastförpackningar på 9,4 dagar i genomsnitt, meddelar Uppsala Vatten.

Just nu ligger förseningen på insamling av plastförpackningar på 9,4 dagar i genomsnitt, meddelar Uppsala Vatten.

Foto: Lars Johansson

Uppsala2025-05-07 10:47

Uppsala Vatten, som har ansvaret för insamlingen av avfall från hushållen i Uppsala, redovisar nu omfattningen av förseningarna efter omläggningen i början av mars. Och de är fortfarande stora.

Helene Johansson, vicevärd i bostadsrättsföreningen Börjegårdarna, är frustrerad.

– Varför ska vi betala för en tjänst som inte fungerar?, säger Helene Johansson.

Hon har noga koll på soprummet i sin förening och noterar att efter två månader fungerar det fortfarande inte.

– Hämtning av brännbart och kompost fungerar. När det gäller övriga kärl töms de i regel först efter att jag gjort en påstötning, säger hon.

När hon via Uppsala Vattens kundservice försökt få kompensation för uteblivna tömningar har hon gått bet. 

– Det finns inget fungerande tömningsschema. För att få ersättning begär de uppgifter om datum för senaste tömningen och när det skulle varit tömt. Det är uppgifter som inte går att ha reda på, säger Helene Johansson.

På måndagen 5 maj var den genomsnittliga förseningen för insamlingen av plastförpackningar 9,4 dagar, pappersförpackningar 8,4 dagar och för glasförpackningar 5 dagar. På sin hemsida betonar Uppsala Vatten att det är just genomsnittsvärden där "vissa kan få hämtat tidigare och vissa senare". Siffrorna gäller soprummen som är kopplade till flerbostadshus.

Det är facit drygt två månader efter omläggningen som innebar att entreprenören Returpapperscentralen tog över hämtningen av avfallet för samtliga flerfamiljshus i kommunen.

– Den generella trenden är att förseningarna går ned. Vi kan i dag inte säga när den är nere på noll, men vi har en handlingsplan och jobbar nära entreprenören, säger Uppsala Vattens vd Tomas Ulväng.

Tomas Ulväng.
Tomas Ulväng.

Nyordningen blev allt annat än enkel. Sjukdomsfall hos Returpapperscentralen försenade nyckelhanteringen till de omkring 5 500 soprum som används av boende i flerbostadshus. Under samma period visade det sig även att ett hundratal soprum inte fanns registrerade på någon lista.

Ganska snart blev sopkaoset ett faktum när uteblivna tömningar ledde till överfulla soprum.

– Man känner sig utlämnad och nonchalerad, sade hyresgästen Dan Kotka när han betraktade sitt soprum i Luthagen.

– Det är väldigt amatörmässigt skött, sammanfattade Christer Karlström, ordförande i bostadsrättsföreningen Sankt Olof i Fjärdingen.

I början av april beslutade Uppsala Vatten att kraftsamla genom att gå upp i beredskapsläge. En av anledningarna var den stora belastningen på deras kundservice. En dryg månad senare ligger Uppsala Vatten kvar i beredskapsläge.

– Vi har fortfarande långa svarstider i vår kundtjänst, därför väljer vi att ligga kvar i beredskapsläge, sade Uppsala Vattens vd Tomas Ulväng på måndagen.

Uppsala Vattens kundtjänst har sedan 1 mars tagit emot sammanlagt 1 171 anmälningar om utebliven sophämtning via sitt formulär på hemsidan. Nästan 800 av dem gällde flerfamiljshus.

UNT har varit i kontakt med Returpapperscentralen i Uppsala som avböjer att kommentera situationen. Man hänvisar till den överenskommelse man har med uppdragsgivaren som innebär att det är Uppsala Vatten som ska uttala sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!