TEST: Här är stans bästa semla!

UNT:s smakpanel har ätit sig igenom nio av stans semlor. Här är resultatet.

Leijons stenugnsbageri. Poäng: 7,5 av 10.  Så tyckte panelen: "Fyllig!" "Stark i smaken". "Gott med grovriven mandelmassa". "Tydlig kardemummasmak". "Maffig".

Leijons stenugnsbageri. Poäng: 7,5 av 10. Så tyckte panelen: "Fyllig!" "Stark i smaken". "Gott med grovriven mandelmassa". "Tydlig kardemummasmak". "Maffig".

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-03-03 07:00

Vinnare: Centralkonditoriet.
Poäng: 8,5 av 10.  Pris: 35 kr. Vikt: 125 g.
Så tyckte panelen: "Behändig storlek". "Fin och välbalanserad". "Petit och vacker". "Smakrik mandelmassa". "En klar favorit". "Saftig och god bulle".

Forsa.
Poäng: 8 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 192 g.
Så tyckte panelen: "Mycket och fint spritsad grädde". "Smakrik och god mandelmassa". "Något degig bulle".

Leijons stenugnsbageri.
Poäng: 7,5 av 10. Pris: 36 kr. Vikt: 175 g. 
Så tyckte panelen: "Fyllig!" "Stark i smaken". "Gott med grovriven mandelmassa". "Tydlig kardemummasmak". "Maffig".

Fågelsången.
Poäng: 7 av 10. Pris: 28 kr. Vikt: 130 g. 
Så tyckte panelen: "Rikligt med florsocker". "Hemlagad känsla". "Fluffig bulle". "Bakad med kärlek". "Klassisk och trevlig".

Landings.
Poäng: 6,5 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 122 g.
Så tyckte panelen: "Bra som hetvägg". "Fast och god mandelmassa". "För lite mandelmassa". "Känns inte hembakt". "Fluffig grädde".

Ofvandahls.
Poäng: 6,5 av 10.  Pris: 30 kr. Vikt: 107g.
Så tyckte panelen: "Rinnig mandelmassa som nästan svämmar över". "Hela semlan är väldigt söt". "Det är för lite florsocker". "Lagom stor, fin".

Trianon.
Poäng: 6,5 av 10. Pris: 34 kr. Vikt: 136 g.
Så tyckte panelen: "Vacker, instagramvänlig". "Nästan övervispad grädde". "Hemlagat intryck". "Saftig, lite degig bulle".

Bageri Brantingstorg.
Poäng: 5,5 av 10. Pris: 35 kr. Vikt: 169 g.
Så tyckte panelen: "Mycket grädde". "För mycket grädde". "Saftig och god bulle". "Väldigt söt mandelmassa". "En vardagssemla".

Triller.
Poäng: 4,5 av 10. Pris: 37 kr. Vikt: 225 g.
Så tyckte panelen: "Maffig ­– nästan för stor". "Lite svampig bulle". "Något marsipanlik mandelmassa". "Lite för kompakt".

LÄS MER: Hektiska dagar väntar för vinnaren

LÄS MER: Wrap, prinsess- och budapest - här är årets specialsemlor

Fakta

Så gick testet till: 8 semmelälskare från UNT:s redaktion deltog i testet. Ingen av paneldeltagarna fick under testet veta från vilka bagerier semlorna kom. Från varje ställe testades minst två semlor. Bedömning gjordes av både bulle, grädde, mandelmassa och helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om