Trots lagändring – antalet hemlösa katter minskar inte

"Ni behöver se över reglerna igen eftersom det är tydligt att de inte fungerar.” Det skriver 31 av Djurskyddet Sveriges föreningar i ett öppet brev till Jordbruksverket apropå att antalet hemlösa katter inte minskat. 

Sibylle Zetterberg som är vice ordförande på Uppsala katthem instämmer.

Den här katten har haft turen att hitta ett nytt hem men totalt räknar länsstyrelserna med att det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige.

Den här katten har haft turen att hitta ett nytt hem men totalt räknar länsstyrelserna med att det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2025-05-27 11:00

– Reglerna efterlevs inte främst för att länsstyrelserna inte fått de resurser som krävs för att kunna utföra tillsyn. Vi märker ingen skillnad alls, det kommer in lika många katter till oss som det alltid har gjort.

Sedan ett par år är det lag på att man ska registrera sin katt och 2020 infördes en rad föreskrifter för katthållning.

Sibylle Zetterberg säger också att katterna ofta kommer in i sämre skick i dag än för 20 år sedan.

Många har inte råd med veterinärkostnaderna. Det har blivit väldigt dyrt eftersom många av de mindre klinikerna försvunnit och ett "antal stora drakar" har tagit över marknaden. Tidigare var veterinärbesök också momsbefriade, men så är det inte i dag.

Sibylle Zetterberg var med och grundade Uppsala katthem som bedrivs av den ideella föreningen Samvetet.
Sibylle Zetterberg var med och grundade Uppsala katthem som bedrivs av den ideella föreningen Samvetet.

Sommarperioden är alltid intensiv för Uppsala katthem. Sibylle Zetterberg räknar med att under de kommande månaderna ta emot ett hundratal kattungar och många dräktiga honor, eller honor som just fått ungar. Totalt under ett år tar katthemmet emot 200 katter.

– Vi kastrerar dem innan de adopteras ut och arbetar därmed aktivt för att minska antalet hemlösa katter. 

Hemlösa katter är ett stort djurskyddsproblem. I Sverige finns det uppskattningsvis över 100 000 katter som kommit vilse, övergetts av sina ägare eller fötts ute av en redan hemlös katthona, enligt länsstyrelserna.

En bråkdel av dem tas om hand av frivilligorganisationer som Uppsala katthem, och kan förhoppningsvis omplaceras till nya hem.

– Att det finns så många hemlösa katter beror till stor del på okunskap, att man inte förstår att en katt behöver mycket omvårdnad och tillsyn. Man skaffar en kattunge men tänker inte på att den kanske lever i 20 år och att det kostar med veterinär och vaccineringar.

Sibylle Zetterberg tycker att ansvariga myndigheter, som Jordbruksverket, borde bli bättre på att informera om vilka krav som ställs på kattägare. 

– Många har inte en aning om vilka lagar och föreskrifter som gäller. De måste informera bättre och länsstyrelserna måste få mer resurser för att kunna göra kontroller. 

Det finns också oseriösa kattuppfödare som sysslar med det Sibylle Zetterberg kallar "buskavel".

– Vi har fått in katter med fel på leder och höfter och som har olika missbildningar. Ofta är det resultat av oseriös avel.

Hennes rekommendation är att bara köpa en katt som är registrerad och chippad och kommer från en seriös uppfödare.

Eller så kan man adoptera en katt från ett katthem.

Lagkravet

Alla katter i Sverige ska märkas och registreras i kattregistret enligt ny lag som började gälla den 1 januari 2023. Det kostar 40 kronor om man gör det online på Jordbruksverkets hemsida.

Sedan 2020 gäller nya föreskrifter (regler som är tvingande och generellt gällande) för kattägare. De kan man läsa om på länsstyrelsens hemsida

Bland annat krävs att man ska se till att katten ska få god omvårdnad och tillsyn minst två gånger per dag. Om katten går ute ska man kastrera den för att förhindra okontrollerad avel. 

För den som bedriver kommersiell uppfödning krävs dessutom en rad tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!