Cykelgaraget inte till för alla

För att ta sig in i nya cykelgaraget vid resecentrum krävs registrering och en app i sin smartphone. "Diskriminerande mot oss som inte har råd med en telefon".

Bo G Hall fick parkera sin cykel utanför eftersom han inte har någon smartphone.

Bo G Hall fick parkera sin cykel utanför eftersom han inte har någon smartphone.

Foto: Lise Kalén

Uppsala kommun2019-10-13 18:01

– Det känns fel och diskriminerar de som inte har mobil. Vi har alla varit med och betalat huset via skatten, och nu utesluts äldre och yngre som inte har råd med en smartphone, säger pensionär Bo G Hall.

Garaget ger plats för 1200 cyklar. Inledningsvis beräknades kostnaden till 20-30 miljoner kronor. Nu är kostnaden för cykelgaraget uppe i 47,5 miljoner kronor. Lasse Åkerblom har tagit en promenad för att besöka huset. Han släpps inte in på grund av att han saknar app på sin telefon. 

– Jag blir bestört, dels för att det inte funnits någon kontroll över vad bygget slutligen landar på för kostnad och att det fortfarande är halvfärdigt, säger Lasse Åkerblom. 

Inledningsvis har det varit gratis att parkera i huset men framöver kommer en avgift att tas ut. Masud Mohammad och Kalle Isaksson är handledare för kommunens cykelvärdar. Under morgonen har de arbetat med att instruera stressade cyklister.

– Mest upprörda är folk över att de fått så lite information. Kanske byggdes huset för snabb. Samtidigt visar kommunen att de bryr sig om cyklisterna och appen ska också förenklas framöver, säger Masud Mohammad. 

– De flesta har en smartphone. Det händer ju att folk får tunnelseende när de är stressade och då har vi fått en del tråkiga kommentarer, säger Kalle Isaksson.

– Jämför vi med 2009 är situationen för cyklisterna bättre idag. Nu är vi inne i en upplärningsperiod. Framöver kommer det att bli enklare, säger Masud Mohammad.

Lasse Lindblom är bestört över att bygget blivit så dyrt och fortfarande inte är färdigt.
Lasse Lindblom är bestört över att bygget blivit så dyrt och fortfarande inte är färdigt.
Karta: Resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!