Centerpartiet i Uppsala tog hjälp av konsulter för att reda i den konflikt som eskalerat mellan Stefan Hanna och hans kritiker. Efter att ha intervjuat ett 20-tal personer skrevs en rapport med slutsatsen att det är Hannas ledarstil som är problemet. Det är denna rapport som partistyrelsen uppgett att de till stora delar fattat beslutet om uteslutning på.

UNT har försökt få ut rapporten men nekats med hänvisning till att den innehåller känslig information.

UNT har pratat med flera personer som intervjuats i rapporten eller som arbetat nära Stefan Hanna för att ändå kunna ge en bild av kritiken. Alla vill dock vara anonyma.

– När jag började engagera mig stöttade han mig jättemycket. Men så fort jag började bli omtyckt och uppmärksammad inom partiet började han plötsligt motarbeta mig. Han ska styra allt. Om någon tar egna initiativ, vill driva en fråga eller skriva en debattartikel ska han styra innehållet, säger en centerpartist.

En annan säger:

– Han har ett starkt personligt varumärke som har tjänat partiet väl, men ett parti ska inte vara en person. Vi är ett lag, en folkrörelse. Jag har suttit på flera möten och kommenterat saker som kan förbättras med vår politik. Då har han sett det som en personlig attack och sedan inte släppt in mig i olika sammanhang.

Det mesta av kritiken kretsar alltså kring Stefan Hannas sätt att leda. Han beskrivs vara bra på att driva saker framåt och på att skapa uppmärksamhet. Men egenskaperna beskrivs både som positiva och negativa.

– Allt ska vara hans politik, inte nödvändigtvis Centerpartiets. Han kan komma in på ett möte och säga "Vi kör på den här linjen, någon som säger emot? Bra, då blir det så", säger en medlem.

Som ett exempel lyfts när Stefan Hanna några dagar före valet "målade över" ett konstverk i Carolinabacken.

– Polisen åkte dit för att bevaka det han gjorde. Han hade inte informerat oss andra om vad han tänkte göra, säger en person.

Som andra exempel nämns att Stefan Hanna anställde sex politiska sekreterare före valet för att driva sin personkampanj samt det faktum att C inte ingår i den mittenkoalitionen som efter valet styr Uppsala.

– Meningarna går isär om hur förhandlingarna gick till. Men jag är övertygad om att vi med en annan ledare hade kunnat sitta med i en styrande majoritet.

Varför kommer den här kritiken fram först nu?

– Inför valet kom det in många nya i partiet. Jag tror de såg på honom med nya ögon. Medlemmar började prata med varandra och vi insåg att vi inte var ensamma.

Flera personer som UNT varit i kontakt med säger att Stefan Hanna använder sig av hot, maktspel och skitsnack för att styra partiet och få som han vill. Men få kan ge konkreta exempel. Flera medlemmar lyfter dock upp Hannas blogg.

– Han hänger ofta ut personer och har en väldigt nedlåtande jargong. En person hängde han ut som ”dagens kalkon”, vem gör så mot en partikamrat? Tänk om Annie Lööf skulle ha en blogg där hon hängde ut medlemmar på samma sätt?

Nämnt blogginlägg valde Stefan Hanna att ändra efter att det fått kritik.

Samtidigt lyfter flera som UNT pratat fram Stefan Hannas oförmåga att kunna ta kritik. En medlem beskriver det som att allt bara rinner av honom som en gås.

Kritikerna som UNT pratat med tycker att det var rätt att partistyrelsen gick så långt att de uteslöt Stefan Hanna

– Jag litar på att partistyrelsen har fattat rätt beslut.

Kan du förstå de medlemmar som tycker att uteslutning är för hårt?

– Ja, det är klart att det blir frågetecken för en del. Det är en mycket olycklig situation.

Stefan Hanna har i flera artiklar i UNT kommenterat den kritik som lyfts fram. Han tycker själv inte att han gjort något som rättfärdigar en uteslutning och att han under ett års tid efterfrågat konflikthantering, men detta ska ha uteblivit.

LÄS MER: Hård kritik mot hur uteslutningen gick till

LÄS MER: Uteslutningen - detta har hänt - dag för dag