Många bostadsinbrott i november

Hittills i november har 16 bostadsinbrott anmälts till polisen. "Vi ser en ökning i Uppsala med omnejd", säger Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.

Arkiv. 16 bostadsinbrott är hittills inrapproterade i länet under november.

Arkiv. 16 bostadsinbrott är hittills inrapproterade i länet under november.

Foto: Henrik Montgomery TT / Staffan Wolters

Uppsala2019-11-23 21:01

Hittills under november månad kan polisen konstatera att det skett en ökning av antalet bostadsinbrott i regionen. Några har inträffat i Heby kommun, men främst är det i Uppsala och kransorterna norröver som drabbats.

– Gamla Uppsala, Storvreta och Björklinge har några inbrott. Men även i Knutby. Vi ser en ökning av bostadsinbrotten i Uppsala med omnejd nu, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisen region Mitt.

Tidningen har under hösten uppmärksammat en våg av rattstölder från BMW-bilar i länet. En kartläggning från polisen visade då att det kunde röra sig om ett 20-tal individer med förmodat ursprung i lituaiska brottsligor som låg bakom stölderna.

I samband med den stöldvågen uttrycktes en oro från polisens håll över att ligan kunde byta till att i stället begå bostadsinbrott under höstlovet i slutet av oktober.

– Vi är rädda att de växlar över till bostadsinbrott i stället. Det är nåt vi har sett tidigare år, sade Jonas Eronen då.

Misstänker man att det är dessa ligor från Litauen som begår inbrotten nu?

– Det är för tidigt att säga. Alla gärningsmän lämnar olika signum. Man kan se på tillvägagångssätten om det är gjort av en litauisk liga, men nu spretar det för mycket för att kunna säga att det är en viss gruppering.

Oron för en ökning av inbrott under höstlovsveckan 44 visade sig också vara obefogad.

– Då hade man frihetsberövat några personer som är aktiva i den här brottskategorin, säger Jonas Eronen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!