När det stod klart att Vänsterpartiets riksdagsledamot Emma Wallrup kommer att stå kvar som etta på Uppsala läns lista till riksdagen har två tunga avhopp drabbat distriktsstyrelsen. Först valde vice ordföranden Yekbun Alp valt att kliva av i besvikelse över beslutet, som fattades i lördags, följt av ordföranden Lars Thor.

LÄS MER: Lars Thor (V) avgår som distriktsordförande

Tidigare har även Enköpingsbon Per Markus Risman hoppat av sina uppdrag i partiet av samma skäl.

Turbulensen har nått partistyrelsen som kommer att agera framöver.

– Det är en allvarlig situation, men det betyder inte att det inte kommer att formeras en ny distriktsstyrelse som har alla goda förutsättningar att bedriva en valrörelse. Nu är det turbulent, men vi kommer naturligtvis att bistå med råd och hjälp för att partiet lokalt ska känna sig trygga i valrörelsen och göra sitt bästa, säger Hanna Gedin.

Hur ser du på situationen?

– Det händer ibland saker i partiet, och det stämmer att det är lite oroligt just nu, men jag har kontakt med distriktet och jag känner mig också övertygad om att det kommer att formeras ett lag som kommer att kunna bedriva en bra valrörelse och fokusera på politiken.

Du bedömer inte att partiet har försvagats av det här?

– Det kommer att väljas en ny distriktsstyrelse som har goda förutsättningar, utifrån den politik som vi lägger, och som vi har ett stort stöd för.

I det senaste riksdagsvalet fick Vänsterpartiet 6,29 procent av rösterna i Uppsala län (5,72 procent totalt), vilket ledde till en riksdagsplats.

– Uppsala är ett viktigt distrikt för oss med en stor stad. Jag tror precis som i övriga områden att vi har vi goda förutsättningar att vinna röster. Vi är det enda partiet som pratar om jämlikhet i dag, och vi är det enda vänsterpartiet nu när Socialdemokraterna har rört sig mot mitten.

Kommer Emma Wallrup att delta i det lokala valarbetet?

– Valrörelserna planerar de lokala organisationerna självständigt, så det är upp till dem vilka de vill ha med.

LÄS MER: Fortsatt kontaktförbud för Wallrup