Postade knark i Uppsala - två inför rätta

Två bostäder i Uppsala fungerade som centraler för narkotikahantering i stor skala. Nu står två män inför rätta.

Bild från polisens spaningar i våras när en av de åtalade postar brev med narkotika.

Bild från polisens spaningar i våras när en av de åtalade postar brev med narkotika.

Foto: Polisen

Uppsala kommun2019-11-27 18:19

Polisen spanade på männen i fem månader innan båda greps i våras vid ett tillslag mot lägenheterna i Gottsunda respektive Svartbäcken. Där hittades nästan sju kilo amfetamin och tio kilo cannabis samt 42 000 narkotikaklassade tabletter. När rättegången startade på onsdagen visade åklagaren en rad spaningsfilmer och bilder av männen när de postade kuvert med narkotika. 

De två Uppsalaborna, 24 respektive 32 år, är åtalade för hanteringen av narkotikan som sålts via en dold hemsida på det så kallade darknet. På sidan beskrevs kokainet som "extremt kraftfullt". Enligt åtalet har männen postat minst 851 brev med narkotika. Summan har utredarna fått fram genom att räkna avdragna skyddsremsor från kuvertflikarna, som hittades vid polistillslagen mot lägenheterna.

Enligt åklagaren har de båda männen haft en central roll för distributionen, även om fler personer som är okända för polisen också deltagit i hanteringen:

– De har varit en förutsättning för att verksamheten kunnat pågå i denna omfattning, sade kammaråklagare Charlotta Stege Unger när rättegången inleddes. 

Under spaningarna filmades entrédörren till en av bostäderna dygnet runt med dold kamera. Filmerna visar hur kartonger med tomma kuvert bars in i lägenheten. Ut transporterades kuvert med narkotika. Polisen följde efter vid en rad tillfällen då männen, främst 24-åringen, lade kuverten på postlådor i Uppsala, Västerås, Sigtuna, Märsta och andra platser. 

Polisen beställde själv under täckmantel två gram kokain på hemsidan. Det betalades med bitcoin och levererades till den uppgivna adressen, som ett led i bevisningen mot verksamheten och kopplingen till hemsidan. 

32-åringen medger att han postat ett antal kuvert med mindre mängder narkotika på uppdrag av en icke namngiven person,  men förnekar att han haft någon närmare inblandning i knarkhandeln:

–  Han har inte mottagit några beställningar eller haft någon kontakt med köpare och inte fått något utbyte av brott summerade hans försvarare, advokat Magnus Isaksson, under onsdagens inledning. 

24-åringen förklarade, via advokat Falah Rasul, att han enbart fått besked om att kuverten innehöll silversmycken. Mannen förnekar all kännedom om narkotikan eller inblandning i försäljningen. 

Rättegången fortsätter nästa vecka. Då förhörs de åtalade samtidigt som flera av polisens spanare berättar om sina iakttagelser. 

Narkotika och förpackningsmaterial fanns i en av lägenheterna vid polisens tillslag.
Narkotika och förpackningsmaterial fanns i en av lägenheterna vid polisens tillslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!