SJ har under torsdagen ställt in ungefär varannat tåg mellan Uppsala och Stockholm, någon sådan generell förändring har inte SL genomfört.

- Det råder reducerad trafik under morgonen och förekommer flera inställda tåg. Vi uppdaterar vår information löpande i appen Reseplanereren men vi ber resenärerna utrusta sig med tid och tålamod, säger Johan Nordgren på SL:s presstjänst på torsdagsmorgonen.

Vad är ert generella råd till resenärer som försöker ta sig till jobbet nu på morgonen?

- Att hålla sig uppdaterad. I appen Reseplaneraren och på hemsidan uppdaterar vi löpande med information, men de avgångar som har ställts in ska vara bortplockade.

När kan man börja planera sin resa så att inte tåget ställs in fem minuter innan avgång?

- Eftersom att det finns en prognos satt till i eftermiddag är det lättare för oss att planera och ställa in de avgångar vi tyvärr måste ställa in tidigt. Men tyvärr blir systemet mer sårbart under sådana här förhållanden. Tåg ställs in utifrån den bedömning som görs. I appen finns en funktion som heter "nästa avgång" som uppdateras utifrån den senaste prognosen i realtid, säger Johan Nordgren.

Under torsdagsmorgonen har de tåg som kunnat rulla mellan Uppsala och Stockholm haft förseningar på som mest 10 minuter.