Två grupper av frekventa tjuvar gripna

Två grupper av inbrottstjuvar har på kort tid gripits i länet. Totalt tror polisen att de kan knytas till över 100 bostadsinbrott.

”Man tror att trion har gjort mellan fyra och sex inbrott per dag, bara de tre. De är otroligt aktiva”, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

”Man tror att trion har gjort mellan fyra och sex inbrott per dag, bara de tre. De är otroligt aktiva”, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Foto: Jonas Ekströmer (TT)/Staffan Wolters (UNT arkiv)

Uppsala2019-11-25 21:31

Tidningen har tidigare rapporterat om en "peak" av bostadsinbrott i Uppsala med omnejd. 

– Man kan se på tillvägagångssätten om det är gjort av en litauisk liga, men nu spretar det för mycket för att kunna säga att det är en viss gruppering, sade polisen presstalesperson Jonas Eronen då.

På måndagen kan polisen dock berätta att åtminstone en grupp med koppling till internationella stöldnätverk härjat i Uppsalaområdet. I slutet av oktober stoppades tre personer som man tror kan kopplas till ett 70-tal ärenden. I region Mitt och Stockholmsområdet finns 15 ärenden som polisen lämnat till åklagare.
– Man tror att trion har gjort mellan fyra och sex inbrott per dag, bara de tre. De är otroligt aktiva, säger Jonas Eronen. 

De tre personerna är nu frihetsberövade. 
– Åtminstone en av dem har klar koppling till en liga från ett annat europeiskt land. Han har inte rätt att vistas i Sverige men har använt sig av ett falskt ID, säger Jonas Eronen.

Gruppen har främst riktat in sig på att stjäla kontanter, smycken, klockor och mindre elektronik, sådant som går snabbt att få med sig. 
–  De har lyft ut hela fönsterkassetterna. Det är ett väldigt tyst sätt att ta sig in på och ofta går de ut samma väg.

Gruppen kunde bindas till en lägenhet i en Stockholmsförort där polisen tog 5 000 föremål i beslag.

I slutet av förra veckan greps en annan grupp av inbrottstjuvar i närheten av Enköping. De är fyra personer som misstänks ligga bakom ett 40-tal brott i Göteborgsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om