Vattenrening kan ha ökat mängden bakterier

Vattenreningen i problemtyngda 100-huset kan vara själva orsaken till att vattnet fortfarande innehåller bakterier. Nu stängs det nuvarande reningssystemet av och nya prover ska tas.

100-huset vid Akademiska sjukhuset är Region Uppsalas enskilt största byggsatsning någonsin.

100-huset vid Akademiska sjukhuset är Region Uppsalas enskilt största byggsatsning någonsin.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-24 06:10

Region Uppsala har beslutat att under de närmaste veckorna stänga av de UV-aggregat som används för att rena vattnet till det nybyggda och problemlastade 100-huset vid Akademiska sjukhuset. 

En nytillsatt expertgrupp tror att problemen med bakterier i vattenledningarna orsakas av det bakteridödande systemet med UV-ljus. Provtagningar visar att problemen har förvärrats över tid. 

– Det var ju tänkt att UV-aggregaten skulle förstöra bakteriernas DNA så att de inte kan föröka sig. Men eftersom aggregaten är kraftigt överdimensionerade har det fått motsatt effekt och skapat mer näring för bakterierna, säger Kent Strömberg, projektchef på fastighet och service vid Region Uppsala.

Liknande UV-aggregat som inte är lika kraftfulla används i dag för att rena invattnet till Psykiatrins hus och till brännskadeavdelningen i hus 85. 

Varför har kraftfullare UV-aggregat använts till 100-huset?

– Det fanns med redan i projektstarten för bygget, men den frågan har vi inte fokuserat på nu. Nu fokuserar vi bara på orsaken till att vattnet innehåller för mycket bakterier. Vi fortsätter med att ta prover på vattnet och är försiktigt optimistiska med att inom kort kunna fastställa om det är UV-aggregatet som är problemet, säger Kent Strömberg.

Akademiska sjukhusets nya prestigebygge har, som UNT tidigare rapporterat, kantats av många problem som till exempel förseningar och vattenläckor. I februari sköts inflyttningen upp eftersom farliga legionellabakterier upptäckts i vattenledningarna. Samtidigt avslöjade UNT att själva bygget vid slutbesiktningen konstaterats ha allvarliga brister, bland annat lutade golvet fel i 29 våtrum

Även den planerade patientmottagningen i maj sköts upp till efter sommaren på grund av fortsatta problem med vattenkvalitén. I augusti visade nya prover att vattnet visserligen var tjänligt, men att spår av mikroorganismer fanns kvar som kan vara farliga för känsliga patientgrupper. 

– När det gäller vattenkvalitén i 100-huset kan vi inte chansa, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för fastighets- och servicenämnden.

Han hoppas nu att orsaken till vattenproblemen är identifierad.

– Vi har kallat in ledande experter inom vattenanalysområdet och förhoppningsvis är det här som är lösningen. Det är mycket viktigt att vi får en lösning på detta, så att vårdbyggnaden kan tas i bruk fullt ut, säger Björn-Owe Björk.

Det kan vara vattenreningen som ligger bakom bakterierna i vattnet i 100-huset.
Det kan vara vattenreningen som ligger bakom bakterierna i vattnet i 100-huset.
100-huset

Akademiska sjukhusets nya vårdbyggnad 100-huset, som också kallas för J-huset, vid Dag Hammarskjölds väg är Region Uppsalas enskilt största byggsatsning någonsin med en slutkostnad på rekordhöga 2,5 miljarder kronor. Ingång 100/101 leder till högteknologiska operationssalar och möjlighet till avancerade behandlingar för de allra svårast sjuka.

Huset lämnades över till Region Uppsala för ett år sedan och planen var att de första patienterna skulle ha flyttat in i februari 2019. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!