UNT påstår på sin ledarsida (29/3) att landsbygden behandlas som ett särintresse. Bakgrunden är att kommunen antagit ett landsbygdsprogram. UNT menar att den som bor på landsbygden får mindre av kommunal service. Lite mer av fakta kunde vara bra på ledarplats.
Den som bor på landsbygden har självklart samma rätt som andra invånare till service. Hur ser det då ut i verkligheten?
Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun. En fjärdedel av kommunens invånare bor på landsbygden: av Uppsalas 242 000 invånare är det 56 000 som bor utanför staden. Av dem bor drygt hälften i tätorter, och övriga utanför tätorterna.
Kommunen har undersökt hur tillgången på service ser ut i de 14 större tätorterna i kommunen. Finns det förskola, lågstadium, fritidsverksamhet, bibliotek, kulturskola, livsmedelsbutik, återvinningsstation, vårdcentral, kollektivtrafik, lekplats, idrottsanläggning och bygdegård? Rapporten ”Service på landsbygden” visar att två av tre av de 14 prioriterade tätorterna i kommunen har god tillgång till service.
En tredjedel av kommunens barn och unga bor på landsbygden. Därför har man särskilt undersökt servicen för barn och unga. Resultatet visar att i tio av fjorton prioriterade tätorter finns god tillgång till viktig service för barn och unga.
Slutsatsen är att landsbygden inte är bortglömd – de landsbygdsbor som bor i tätort har ganska god tillgång till service. Däremot har den som bor utanför tätort på landsbygd längre till kommunal service.
Det är just därför kommunen nu antagit ett landsbygdsprogram. Programmet ska tydliggöra för alla kommunens nämnder och bolag att de måste ha ett landsbygdsperspektiv i sin verksamhet. Utifrån programmet kan kommunen sedan göra ett landsbygdsbokslut för att varje år synliggöra hur målen för landsbygden utvecklas.
Det är viktigt med en levande landsbygd. Det är därför vi arbetar så aktivt för att den som bor på landsbygden ska få en service så att det går att leva ett bra liv även utanför staden.
Det är i allas intresse – inte ett särintresse.
Ulrik Wärnsberg, ordförande (S), Landsbygdsberedningen, Uppsala kommun
Svar
Fakta är viktigt. Därför ger jag fler exempel från rapporten ”Service på landsbygden”. Inte ens hälften av kommunens landsbygdsbor omfattas av rapporten. Tillgången till kommunal service varierar rejält: som exempel har Bälingeborna bäst tillgång till service, men den är radikalt sämre för grannarna i Lövstalöt. Hela 45 procent av landsbygdsborna saknar närhet till god trafikerad kollektivtrafik – men landsbygdsprogrammet saknar konkreta förslag på hur det ska förbättras. Wärnsberg kan vara lugn. Jag kommer att återkomma till landsbygdens villkor, med fakta som grund.
Tove Hovemyr