Fängelse för knivattack mot Tillman

Den man som attackerade förre basketprofilen Jens Tillman i Uppsala döms till fängelse.

Åklagare Elin Blank, målsägarbiträdade Katrin Björklund och Jens Tillman under rättegången. Arkiv.

Åklagare Elin Blank, målsägarbiträdade Katrin Björklund och Jens Tillman under rättegången. Arkiv.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Uppsala kommun2019-10-11 15:25

Den tidigare Uppsalaspelaren och -tränaren angreps i sin lägenhet tidigt en morgon i början av september av en man i 30-årsåldern som han var bekant med. 30-åringen var kraftigt påverkad av bland annat kokain och amfetamin och hallucinerade. Han högg med en kniv mot inbillade kameror i lägenheten och på basketprofilens kropp, bland annat på hans axel.

När Jens Tillman försökte värja sig blev han knivskuren i händerna och fick även ett knivhugg i magen men lyckades stänga in sig i sovrummet. När förövaren högg sig igenom dörren flydde han i stället ut från bostaden, samtidigt som 30-åringen kastade en kniv efter honom. Tillman tog sig ut på gatan och fick hjälp av en förbipasserande som larmade polisen. Han skadades bland annat i buken och fick flera senor avskurna i händerna. 

Vid rättegången medgav 30-åringen att han utfört knivattacken men nekade till brott och förklarade att han befunnit sig i ett sådant tillstånd att han saknat uppsåt. Tingsrätten konstaterar att han var i ett självförvållat psykotiskt tillstånd på grund av drogerna. Däremot är det, enligt rätten, inte bevisat att hans avsikt var att ta livet av basketprofilen eller att han var likgiltig för risken. Slutsatsen blir att mannen döms för grov misshandel. 

Han fälls även för att i våras ha försökt föra in en väska med 17 000 narkotikaklassade tabletter på Arlanda, rubricerat som narkotikasmuggling. Straffet blir fängelse i fyra år och nio månader. Han ska också betala 70 000 kronor i skadestånd till basketprofilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!