Skolkrisen som väntar Uppsala beskrivs i kommunens nyligen reviderade lokalförsörjningsplan. Kommunen konstaterar att bekymren att hitta skolplatser i centrala Uppsala är fortsatt stort. Som UNT berättat tidigare är den grundskola som planeras i Industristaden, där bussgaraget ligger, försenad. Dessutom försvinner 550 centrala skolplatser hösten 2021 då Almtunaskolan stänger för renovering och flyttar in i den upprustade Brantingskolan i Sala backe.
Slutsatsen i rapporten är att behovet av förskole- och grundskoleplatser inte kan tillgodoses inom området.
– Kapaciteten på grundskolesidan är långt från behovet i centrala staden. På förskolesidan lyckas vi matcha behovet relativt väl, säger Jesper Djupström, lokalchef på utbildningsförvaltningen.
Hur långt ut behöver barnen i centrala Uppsala åka för att få en skolplats?
– Det har vi inget svar på just nu.
Det hopp man nu har för att lösa den akuta situationen är en pågående utredning om huruvida det går att göra om andra lokaler till skolor. Det är ett sätt att skynda på byggprocessen, eftersom det går snabbare att bygga om ett befintligt hus än att bygga en helt ny skola. Jesper Djupström vill dock inte i dag säga något om vilka lokaler som kan vara aktuella att göra om till skolor.
Det finns inga fastslagna tidsplaner varken för när skolan på busstomten eller när den utökade Almtunaskolan kan stå färdiga. Dessutom har det kommunala bolaget Skolfastigheter i slutet av november skickat en avvikelserapport som innebär att den nya skolan i Rosendal blir ännu mer försenad än vad UNT kunde berätta om tidigare i höstas. Orsaken är att nödvändiga förändringar av skolgårdens storlek inte är klara, vilket innebär att skolan kan vara klar först 2023.
Även den planerade grundskolan i Gunsta blir försenad och väntas nu stå färdig till hösten 2022. Kommunen tvingas dessutom skjuta planerade utökningar av Bälinge skola, Flogstaskolan och Fredrika Bremer skjuts på framtiden. De kommer nu att vara klara efter 2022.
Har ni haft för optimistiska tidsplaner?
– Det finns parametrar som vi stött på under resans gång och som vi inte räknade med. På sätt och vis kan man säga att det var en optimistisk tidsplan eftersom vi tittat på hur lång tid en byggprocess brukar ta baserat på erfarenhet, säger Jesper Djupström.
I den norra delen av centrala Uppsala finns en ljuspunkt när den del av Sverkerskolan som ligger på Götgatan intill Fyrisskolan utökas med 270 platser till hösten.
Förutom utökningen av Sverkerskolan tillkommer flera tillfälliga moduler till hösten i några områden där man ser ett stort behov av nya skolplatser. En modul vid Liljeforsskolan i Gränby rymmer 180 platser och en modul vid någon av skolorna i Storvreta ger plats åt 240 elever. Dessutom kommer den modul vid Malmaskolan i Norby, som i dag används som evakuering i samband med renoveringen av skollokalerna, att stå kvar och ge ett tillskott med 150 platser till hösten. De moduler som ska ersätta Gottsundaskolan, och som väntas komma på plats under våren, blir större än den nuvarande skolan och rymmer ytterligare 100 elever.
De nya modulerna kommer inte att fyllas upp helt med en gång. Det är också tveksamt om modulplatserna överhuvudtaget kan användas fullt ut. Exakt hur de ska användas utreds just nu av utbildningsförvaltningen, enligt Ingela Hamlin, grundskolechef.
– Man måste till exempel räkna på hur matsalen klarar kapaciteten för fler elever. Modulerna innehåller bara klassrum och inga andra funktioner man behöver på en skola, säger Ingela Hamlin.
LÄS MER: Svårt högstadiepussel väntar
LÄS MER: Här är skolorna som blir fulla
LÄS MER: Storslagna planer gick i stöpet
LÄS MER: Central skola försenas ytterligare