Här klubbas utbyggnaden av Fyrishov

Fyrishov byggs ut och renoveras. Kommunfullmäktige i Uppsala klubbade beslutet på måndagskvällen. Samtidigt fördes en tidvis hård debatt om kommunens goda ekonomiska resultat för 2016.

Nöjda. Finanskommunalrådet Marlene Burwick (S) och kommunalrådet Erik Pelling (S) är nöjda med ekonomin för 2016.

Nöjda. Finanskommunalrådet Marlene Burwick (S) och kommunalrådet Erik Pelling (S) är nöjda med ekonomin för 2016.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-04-24 21:36

Fyrishovsbeslutet innebär att Uppsala kommun investerar 421 miljoner kronor bland annat i en ny 50-meters bassäng, varmbassänger för undervisning och en rundbana för motionssimning. Totalt blir badytan dubbelt så stor som idag. Kommunen räknar med att nya Fyrishov kommer att locka femtio procent fler besökare varje år.

Tre partier hade andra förslag. KD ville undersöka om någon privat entreprenör kunde ta över. SD ville se över kalkylen så att det inte blir för dyrt. Och Liberalerna vill utreda en alternativ placering.

– Vi tycker att beslutsunderlaget är bristfälligt. När det görs en investering på nästan en halv miljard kan man inte basera det på en så pass tunn utredning – man köper grisen i säcken, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd.

KOMMENTAR: "I klartext betyder det neddragningar"

LÄS MER: Så blir nya Fyrishov

LÄS MER: L: "Flytta Fyrishov till Studenternas"

Parallellt diskuterade politikerna Uppsala kommuns bokslut för 2016. Efter flera års kräftgång landade det på plus 381 miljoner kronor. Alla var överens om att det var ett bra resultat. Finanskommunalrådet Marlene Burwick (S) sade att siffrorna berodde på hårt arbete och en regering som stöttat de svenska kommunernas ekonomi.

–  Förutom ett bra resultat så genomförde vi ett stort antal åtgärder som rätt till heltid, startade en bostadsförmedling, tog en ny översiktsplan, kortade köerna till vård och omsorgsboenden, höjde studieresultaten. Samtidigt växte Uppsala med 4 433 invånare och vi startade byggandet av 3 000 nya bostäder, sade hon.

Oppositionen höll med om att det ekonomiska resultatet var bra, men ansåg att det främst byggde på ökade statsbidrag och på den skattehöjning på 30 öre som de rödgröna gjorde efter valet 2014.

– Den tvingades fram av Vänsterpartiet och med tanke på resultatet var den kanske onödig att göra. Kommunens intäkter ökade med 7,1 procent. Det signalerar att Uppsala har en uthållig tillväxt och det behövs för de investeringar som vi behöver göra, bland annat i Fyrishov, sade kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

Liberalen Anna Manell angrep de rödgröna häftigt för neddragningar som bland annat gjorts inom hemspråksundervisningen och stödet till barn med särskilda behov, träffpunkter och servicebaser.

– Socialdemokraterna har haft en slogan om att alla ska med. Men det gäller inte alla. Kommunen gjorde ett bra resultat 2016, men de här grupperna fick inte vara med. Så bygger man inte ett starkt Uppsala, sade hon.

Stefan Hanna från Centerpartiet poängterade att kommunens skuldsättning är hög och det kräver goda resultat.

Men det fungerar inte långsiktigt om det bygger på statsbidrag och skattehöjningar.

– Helt fel fokus. Vi har stor förbättringspotential inom en rad områden. Fokusera på det i stället för att skära i bidragen till Kajan friskola. Så beter man sig inte om man bryr sig, sade Hanna.

Sverigedemokraterna fokuserade på invandringen och tryggheten i Uppsala. Partiets företrädare Simon Alm ansåg att kommunen medvetet satsat på att ta emot en stor del invandrare under förra året och att det lett till en otrygg situation på gator och torg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om