Resenärerna på Arlanda ökar och kommer att fortsätta öka markant framöver. Nu satsas 13 miljarder kronor för att Arlanda ska klara framtidens utmaningar.
Förra året slog Arlanda rekord i antalet resenärer för femte året i rad, 23,2 miljoner resenärer reste till eller från flygplatsen. Bara de senaste två åren har antalet resenärer ökat med tre miljoner och enligt prognosen kommer antalet resenärer ha ökat till 35 miljoner år 2040. Framför allt är det flygningar utomlands som ökar i sådan takt att Arlanda väntas få kapacitetsbrist och luftrummet över flygplatsen bli för trångt.
LÄS MER: Arlanda allt viktigare för regionen
LÄS MER: Kraven på Arlanda ökar
Nu satsar statliga Swedavia som sköter Arlanda 13 miljarder kronor på att utveckla flygplatsen inför framtiden.
– Arlanda måste helt klart byggas ut, framför allt utifrån ett kapacitetsperspektiv, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör för Stockholm Arlanda Airport.
Arlanda ska få fler uppställningsplatser, gater och terminalytor för att kunna ”processera” fler människor. En vanlig dag passerar runt 70 000 personer Arlanda, men den senaste tiden har flygplatsen upplevt toppar på runt 90 000 personer.
– Uppsala är en rätt stor stad, men tänk att 90 000 människor på en dag ska passera en begränsad yta. Det är en rätt omfattande process, säger Kjell-Åke Westin.
En helt ny pir ska byggas i anslutning till dagens Terminal 5 och stå klar år 2020. Dessutom ska det anläggas fler uppställningsplatser för större flygplan, till en början både i anslutning till gate och längre ifrån. Hela Terminal 5 ska byggas om och storleken på terminalen dubbleras. I och med detta byggs incheckningen och ankomsthallen om och dagens två säkerhetskontroller byggs samman till en stor. Utöver detta etableras också kommersiella ytor, alltså utrymme för exempelvis butiker, på nästan 16 000 kvadratmeter.
Framtidsarbetet med flygplatsen är uppdelat i två faser, en som löper fram till år 2023 och en därefter fram till år 2040. Den prognos flygplatsledningen lade år 2013 har redan överträffats gigantiskt, enligt Kjell-Åke Westin. Därför har mycket som var tänkt att äga rum i fas två fått lyftas in till första fasen. Hela tiden revideras planerna och projekt måste tidigareläggas för att kapaciteten ska kunna hanteras. Redan nu i sommar börjar bygget av en av två nya pirer i anslutning till Terminal 2.
– Det är väldigt omfattande att gå från att hantera 20 miljoner passagerare till det dubbla. Det ställs gigantiska krav för att det ska fungera logistiskt. Dessutom byggs det så mycket i vår region just nu att det är svårt att bara få tag på alla entreprenörer och byggarbetare som krävs, säger Kjell-Åke Westin
De omfattande ombyggnationerna kommer att märkas för passagerarna under de närmsta åren.
– Det kommer bli stökigare under den här tiden med något längre flöden och fler busstransfers, säger Kjell-Åke Westin.
En annan nyhet på framtidens Arlanda som flygplatsledningen hoppas få till stånd inom kort är en US Preclearance, en särskild säkerhetskontroll för resande till USA där den amerikanska inresekontrollen genomförs redan i Sverige. I Europa finns bara sådana här kontroller på Irland.
– Det kommer betyda mycket för Arlandas internationella status om vi kan vara först med detta, och det kommer vi vara, säger Kjell-Åke Westin.
Skeptiker menar att Arlandas utvecklingsplaner borde ha fastlagts långt tidigare, Kjell-Åke Westin kan delvis hålla med om kritiken.
– Det är lätt att vara eftertänksam. Samtidigt har det hänt otroligt mycket bara de senaste åren, säger han.
Det övergripande målet är att Arlanda ska vara Skandinaviens ledande flygplats redan år 2020, något flygplatsledningen anser är ett högst realistiskt mål.