– Det är svårt att förstå. Hur kan SJ ha en kostnad för att låta oss åka med? Pendlarna väljer ändå inte intercitytågen i första hand, men man vill ha möjligheten, säger Helena Bertilsson.
Hon har pendlat till jobbet på Försäkringskassan i Stockholm sedan 2010. Efter att movingokortet infördes upplevde hon en klar försämring när pendlarna inte längre fick åka med de tåg som fortsätter till, eller kommer från, Gävle eller Dalarna.
– Jag försöker undvika de tåg som jag vet brukar vara fulla eftersom jag vill jobba på tåget. Men om det är strul med tunnelbanan så att jag blir sen, då är det extra irriterande om jag tvingas vänta i onödan, säger hon.
Hon berättar att det häromdagen var stopp i tunnelbanan vilket gjorde att hon precis missade tåget som går 17.10. Nästa tåg där movingobiljett gällde gick 17.40, men hon chansade och hoppade på intercitytåget mot Gävle klockan 17.22.
– Jag hade tur och fick åka med. Jag har tre barn, och med den korta tid man har på kvällen är 20 minuter med barnen ganska mycket, säger hon.
UNT har med hjälp av en resebyrå kontrollerat platstillgången på fem intercitytåg i vardera riktningen under rusningstid. Det visar sig att det finns hundratals lediga platser på dessa tåg varje dag. Samtidigt rapporterar Uppsalapendlare om att de tvingas stå mellan vagnarna på överfulla regionaltåg.
På det tåg som Helena Bertilsson nämner, 17.22 från Stockholm, har det under den vecka som UNT kontrollerat funnits i genomsnitt 119 lediga platser i andra klass mellan Uppsala och Stockholm. Inte någon gång har tåget varit fullt. Det minsta antalet lediga platser har varit 25.
Så här ser det ut också på många andra avgångar. Med reservation för att några biljetter kan ha sålts några minuter före avgång har det funnits i genomsnitt 696 lediga platser per dag på de avgångar som vi har kontrollerat. Endast på 7 av 60 kontrollerade avgångar har det varit fullbokat i andraklass mellan Uppsala och Stockholm.
Marina Moro Isaksson, som pendlat i tre år till arbetet på Skolverket i Stockholm, ger en likartad bild. UNT når henne på telefon när hon ska kliva på tåget hem till Uppsala.
– Nu fylls utrymmet mellan vagnarna. Det är sju personer där, några står och några sitter på golvet i trappan upp till övervåningen. Det är omänskligt, vi tvingas resa som djur sittande på golvet.
– Tidigare brukade jag åka med ett tåg som fortsätter till Ljusdal, och det var aldrig fullt. Jag har aldrig behövt resa mig för att det kommit någon som har en bokad plats där jag satt, säger hon.
UNT har sökt företrädare för SJ för att få svar på varför pendlare med movingobiljetter inte får åka med intercitytågen när det nu uppenbarligen finns lediga platser. Men Jan Kyrk, affärschef på SJ, har avböjt att medverka i en intervju utan hänvisar till de svar han har gett tidigare.
I en e-post skriver SJ:s pressavdelning: "Låt oss säga att det finns 20 lediga platser på ett tåg från Gävle när det når Uppsala. Vilka 20 movingoresenärer ska få dessa, när det kan stå 700 och vänta på plattformen? antingen bestämmer man sig för giltighet för movingo på dessa tåg, då måste de dimensioneras därefter, eller så använder vi i stället de resurserna till att förstärka ytterligare mellan Uppsala och Stockholm där vagnarna behövs mest."
LÄS MER: SJ-chef lovar bättring – igen
LÄS MER: SJ: Vi har gjort vad vi lovade
LÄS MER: SJ vill renodla tågsträckorna
LÄS MER: Movingo ska vända SJ:s röda siffror
LÄS MER: "Den här frågan ligger på högsta nivå inom SJ"