FUB om IF-föräldrar: "De har redan barn – det måste vi hantera"

UNT:s artikelserie "Vem får vara förälder?" har väckt känslor hos läsarna. För ombudsman Judith Timoney på FUB är svaret på frågan självklar. 
– Det finns inget OM här, de är redan föräldrar. Det får vi hantera.

Judith Timoney är ombudsman på FUB och lyfter region Uppsalas arbete med IF-föräldrar.

Judith Timoney är ombudsman på FUB och lyfter region Uppsalas arbete med IF-föräldrar.

Foto: Linnea Bengtsson

Uppsala2025-03-25 19:00

"Ämnet är superviktigt", skriver bland andra Gunilla efter att ha läst UNT:s granskning.

Framför allt är det reportaget om Liam och Wilma som berört läsarna. De två har tillsammans satt tre barn till världen, men inget av dem har de fått behålla. I dag har de mycket begränsad kontakt med sina barn eftersom myndigheterna flyttat vårdnaden till familjehemsföräldrarna och stoppat umgänget mellan de biologiska föräldrarna och barnet helt.

Just det har läsaren Margareta reagerat på. Hon har själv erfarenhet som fostermamma och menar att det visst går att få till en fungerande relation. "Låt de biologiska föräldrarna få vara delaktiga så går det bra", skriver hon.

"Ni skildrar på ett fint sätt de dilemman samhället kan ställas inför med dessa familjer. Det finns inga enkla svar." Det skriver Bengt som jobbat med frågorna själv inom socialtjänsten.

Kunskapen om föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning varierar. Men i organisationen FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning) finns ambitionen att öka den.

undefined
Judith Timoney är ombudsman på FUB och lyfter region Uppsalas arbete med IF-föräldrar.

Judith Timoney är ombudsman på FUB och hon värjer sig mot hela frågeställningen: Vem får vara förälder?

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning skaffar barn. Det finns inget OM här, de är redan föräldrar. Och det måste vi kunna hantera på ett bra sätt.

FUB har tagit fram en utbildning som används i den anpassade skolan, där de kan möta tonåringarna tidigt.

– Det är viktigt att det sker i tid, bland annat eftersom oplanerade tonårsgraviditeter är mycket vanligare bland unga tjejer med IF. Vi vill att de ska vara förberedda inför steget ut i vuxenlivet. Och i det ingår kunskap om föräldraskapet med allt vad det innebär. 

Att förmå föräldrar med IF att sedan söka hjälp för att klara sitt föräldraskap är också viktigt.

SUF Kunskapscentrum har arbetat otroligt mycket med den här gruppen och det är förklaringen till att kommuner i Region Uppsala ligger längre fram än i andra regioner, säger Judith Timoney.

Enligt henne finns det inget alternativ till samhällets stöd för föräldrar med IF. 

– De som säger att de här föräldrarna inte ska ha barn, har de tänkt hela vägen? Om samhället bestämmer att grupper med vissa diagnoser inte får ha barn, hur tänker man då ? En återgång till tvångssterilisering?

Riksförbundet FUB

Riksförbundet FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv.

FUB har drygt 25 000 medlemmar i 151 lokalföreningar och 21 länsförbund runt om i landet. 

FUB:s vision är att skapa ett samhälle där personer med intellektuell funktionsnedsättning kan leva sitt liv som alla andra.

Värdegrunden är: Alla människor har lika värde.

Källa: FUB.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!