Varför är maten så dyr – och kommer det vara så här nu?
Matpriserna fortsätter att stiga – hittills i år är det kaffe och kakao som skjutit i höjden. Men varför blir maten så dyr? Och kommer det alltid att vara så här? UNT har frågat två experter.
Knivstabon Annika startade bojkotten mot matbutikerna
Den senaste tidens höjda matpriser har väckt ett uppror på sociala medier. Knivstabon Annika Morina har startat en bojkott mot landets matjättar.
–Det ska inte vara lyxigt att köpa bröd, säger hon.
Mathandlarna om bojkotten: "Skäms inte för mina priser"
Uppmaningen sprids i sociala medier: Bojkotta de stora matkedjorna under kommande vecka, vecka 12, för att protestera mot höga priser. Här i Uppsala tar matbutikerna läget med ro – och ser inte framför sig några större prissänkningar.
Här handlar de som deltar i matbojkotten
Uppmaningen om att bojkotta de stora livsmedelsbutikerna spreds på sociala medier under förra veckan. Nu fortsätter bojkotten – mot Ica. Men valde Uppsalaborna att handla någon annanstans?
UNT tog tempen på både kunder och butiksägare i några av Uppsalas fristående butiker.
Kunderna på Nelins: "Matbojkotten behövs"
Bojkotten mot de stora matbutikerna är igång och på sociala medier tipsas det om alternativa mataffärer och marknader att handla på under veckan. Nelins är en av dem.
– Just nu är det faktiskt fler kunder här än vad det brukar vara. Definitivt, säger Kjell Åke Johnsson, Nelins delägare.