"Bara hälften av materialet kommer"

Problemen med för små leveranser av sjukvårdsmaterial från Apotekstjänst till Region Uppsala fortsätter. Det uppger Region Uppsalas logistikchef.

Så här såg det ut för en vecka sedan när större leveranser började komma från Apotekstjänst till Akademiska och Region Uppsala. Men än verkar leveranserna vara för små, uppger Regionen.

Så här såg det ut för en vecka sedan när större leveranser började komma från Apotekstjänst till Akademiska och Region Uppsala. Men än verkar leveranserna vara för små, uppger Regionen.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-22 16:41

För en vecka sedan följde UNT Björn Kardell, avdelningschef för transport och logistik på Region Uppsala, när han tog emot större leveranser från Apotekstjänst . Då fanns förhoppningar om att materialkrisen skulle närma sig slutet. Men även om regionen gått ur stabsläget och operationer nu genomförs fortsätter problemen. 

– Det kommer för lite gods från lagerhållaren Apotekstjänst. Leveransen i tisdagskväll var ungefär hälften så stor mot vad en dygnsleverans borde vara, säger Björn Kardell.

Det finns också brister i hur materialet kommer.

– Vi har problem med att det saknas följesedlar och därför inte kan se vad som kommer till oss. Men det är så här det sett ut de senaste tre veckorna, säger han. 

Den bild Björn Kardell har är att problemet är Apotekstjänst oförmåga att få ut materialet, inte att de har brist på sitt  lager. Han har haft kontakt med Petter Karlsson, inköpschef på regionens varuförsörjningen, som själv varit på besök i Apotekstjänst lager.

– Hans bild är att det fanns gods i princip överallt på lagret där det skulle finnas gods. De har bekymmer att få ut materialet till oss helt enkelt, säger Björn Kardell.

Samtidigt kommer också rapporter om felaktiga leveranser. UNT har fått bildexempel på en leverans av 20 paket med handsprit, när ordern endast var 20 flaskor. 

Akademiska sjukhuset har dagliga stabsmöten där beslut fattas om eventuella åtgärder, som ett nytt operationsstopp, på grund av materialbrist. Men enligt sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler har inget beslut om nya neddragningar i verksamheten behövt tas. 

Vet du mer? Hör av dig till oss på 72018@unt.se eller på vår tipstelefon 018-478 14 35. Du kan vara anonym.

Materialbristen fortsätter.
Materialbristen fortsätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!