Från flygplats till flygplatsstad

Det är inte bara flygplatsen som ska byggas ut. Runt Arlanda ska en ny flygplatsstad växa fram som ska innehålla nästan allt som en vanlig stad har att erbjuda.

Foto:

Uppsala2016-08-12 07:10

Historiskt sett har städer vuxit fram kring infrastrukturella knytpunkter som hamnar och järnvägsstationer. Vissa menar att vår tids knytpunkter är flygplatserna och kring många stora flygplatser runt om i världen har miljardbelopp investerats i kontorsanläggningar, infrastruktur och handel. Tanken är ofta att affärsresenärer som reser till flygplatsen aldrig ska behöva åka in till stadskärnan. Allt förutom bostäder ska finnas i nära anslutning.

LÄS MER: Arlanda allt viktigare för regionen

LÄS MER: Kraven på Arlanda ökar

Jämfört med andra internationella flygplatser har utvecklingen kring Arlanda gått relativt långsamt, men nu finns konkreta planer på hur en flygplatsstad ska växa fram även här. 800 hektar stor ska den bli och flygplatsstaden, eller Airport City Stockholm som den kallas, är det område Swedavia satsar mest pengar på när Arlanda ska utvecklas mot framtiden.

– Flygplatsen i sig är en mötesplats för 25 miljoner människor. Det är naturligt att vi tar tillvara på det och skapar bättre möjligheter för att mötas, träffas, och göra affärer, säger Kjell-Åke Westin.

Sex stadsdelar är planerade med varsitt specialområde, från godshantering till drift. Det nya drift- och underhållsområdet innebär att flera byggnader måste flyttas och bara detta delprojekt har en kostnad på runt en miljard kronor. Men den stadsdel som främst lyfts fram av Swedavia är kontorsstaden som enligt beräkningarna ska innehålla 100 000 kvadratmeter kontor. Husen kommer att bli mellan åtta och tolv våningar höga och en bro ska koppla samman husen med själva flygplatsen. Huvudbyggnaden, som också blir det första huset i kontorsstaden, kommer att heta SkyCity Office One och ha 15 000 kvadratmeter och elva våningar. År 2040 är målsättningen att 50 000 personer ska arbeta på eller i anslutning till Arlanda, det är mer än en fördubbling jämfört med i dag.

I utvecklingsplanerna betonas att staden måste vara levande. Det handlar om upplevelser, affärer, kaféer, promenadstråk och gröna ytor. Det ska kännas som att man är mitt i huvudstadens citykärna så fort man kliver utanför terminalen. Kjell-Åke Westin utesluter heller inte ett campus mellan de två universitetsstäderna Uppsala och Stockholm. Han uppmanar också kommunerna runt omkring Arlanda att hänga med i utvecklingen och hantera den nya situation som uppstår.

– Det handlar om att se över motorvägens kapacitet och inte minst tågspåren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om