1. The Penguin Lessons
Steve Coogan och Sveriges egen Björn Gustafsson briljerar i en av veckans premiärer, "The penguin lessons". Filmen handlar om Tom som är lärare på en exklusiv privatskola i Argentina 1976. Han är cynisk och stukad av en tragedi och vill inte bli inblandad i den turbulenta och brutala verklighet som pågår runt om honom. "En mycket kvick och träffsäker dialog, fint skådespeleri och inte minst av pingvinen", skriver UNT:s recensent Björn G Stenberg.
Betyg: 4
2. Rörelser (ny på listan)
Regissören Jon Blåhed skildrar i "Rörelser" 1930-talets Tornedalen, där den så kallade Korpelarörelsen urartade i en hemsk tragedi. "Rörelser" – baserad på Bengt Pohjanens historiska roman "Dagning; röd!" (1988) – berättar hur den djupt troende Teodor (Jakob Öhrman) plötsligt påstår att han kan tala med Gud. Han påstår att "den sista dagen" är på väg, då en ark gjord av silver ska hämta de utvalda till paradiset. Filmen är den första någonsin där alla talar meänkieli, tidigare kallat tornedalsfinska. "Det är ett imponerande hantverk från hela filmteamet och Blåhed använder sin målarduk för att visa hur förtrycket mot minoritetsfolket i Tornedalen utgjorde en grogrund för deras sekteristiska övertygelser", skriver UNT:s Kristofer Viita i veckans recension.
Betyg: 4
3. Thunderbolts* (ny på listan)
Den bästa Marvel-filmen på flera år är här, som en frisk fläkt i en franchise som bågnar under sin egen vikt. "Thunderbolts*" är ett brokigt superhjältegäng som man faktiskt vill hänga med. "Thunderbolts*" vill vara mer än den generiska specialeffektfesten för att i stället ge oss något mer karaktärsdrivet och känslosamt – och lyckas. Daniel Hånberg Alonso lämnar biografen med ett leende, för "till skillnad från präktiga "Captain America: Brand new world" tar denna film inte sig själv på lika stort allvar. (...) Än finns det liv i detta Marvel-universum".
Betyg: 4
4. Hard truths (kort tid kvar)
Den brittiske arbetarklassens främsta skildrare, regissören Mike Leigh, återvänder med ett avskalat och tungt drama om Pansy, mästerligt spelad av Marianne Jean-Baptiste. Att påstå att Pansy hatar världen och andra människor är ingen överdrift. Hon kokar jämt av ilska, är omtöcknad av psykosomatisk smärta och upplever sig kränkt och missförstådd under dygnets samtliga vakna timmar. "En rå, tung och minst sagt svårsmält filmupplevelse", skriver Kasia Syty i sin recension.
Betyg: 4
5. Bird
I sin nya film "Bird" återvänder brittiska Andrea Arnold ("Fish tank", "Red road") till sina rötter och väver samman socialrealism med magi. "Bird" utspelar sig i ett socialt utsatt område i brittiska Kent, där fåglarnas flykt mot himlen fascinerar den tolvåriga Bailey (Nykiya Adams) som bor i ett ockuperat hus med sin unga och barnsliga pappa Bug (Barry Koeghan). Under en nattpromenad möter hon en mystisk figur, Bird (Franz Rogowski). UNT:s Kasia Syty ser "en stark upplevelse för ögat och sinnena – årets hittills vackraste på bioduken" och där "frihet och hopp är lika närvarande som fattigdom och våld".
Betyg: 4